Δυναμική ήταν η παρουσία της Ε.Ο. Λεμεσού του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) στο χωριό Πάχνα, όπου τελέστηκε το Εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας, Πανίκου Συμεού, Ευμένιου Μαρκαντώνη, Νίκου Σοφοκλέους, Ιορδάνη Βακή και Κυριάκου Θουκή.

Το μνημόσυνο των Ηρώων, που έπεσαν για την Λευτεριά της Κύπρου και Ένωση με την Ελλάδα, αμαύρωσε με την παρουσία του ο υπουργός της κυβέρνησης Αναστασιάδη, Χριστόφορος Φωκαΐδης, που στον επιμνημόσυνο λόγο του έμπαιζε με την νοημοσύνη του λαού,  μιλώντας για μια λύση στα πλαίσια της ομοσπονδίας «που θα επανενώσει το νησι». Η δήλωση αυτή, στο πλαίσιο της επαναπροσεγγιστικής πολιτικής της κυβέρνησης με τον κατακτητή, έφερε την έντονη αντίδραση του Επαρχιακού Λεμεσού του Ε.ΛΑ.Μ. Στέλιου Νεάρχου, που με έντονο και δυναμικό ύφος απευθυνόμενος στον υπουργό είπε:

«Δεν θα σας Περάσει! Οι Ήρωες θυσιάστηκαν για την Λευτεριά της Κύπρου, όχι μια υπό όρους επανένωση. Ζήτω η Λευτεριά. Ζήτω το Ελληνικό Έθνος».

Η έντονη αντίδραση του Επαρχιακού Λεμεσού χειροκροτήθηκε έντονα από τους κατοίκους του χωριού, ενώ αξίζει να σημειωθεί η αντίδραση μιας ηλικιωμένης κυρίας, η οποία γεμάτη συγκίνηση φώναξε προς τον συναγωνιστή «Να μου ζήσεις Γιε μου».

Να αναφέρουμε επίσης πως για το Εθνικιστικό Κίνημα στεφάνια στο μνημείο των ηρώων της Κοινότητας υπό το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου, κατέθεσε ο Επαρχιακός Λεμεσού Στέλιος Νεάρχου εκ μέρους του Ε.ΛΑ.Μ., ο συναγωνιστής Γιώργος Γεωργίου εκ μέρους του Ε.ΛΑ.Μ. Λεμεσού και ο συναγωνιστής Χάρης Νικολάου εκ μέρους του Μετώπου Νεολαίας.

giorgos xaris