Προκλητικός εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρέσβης σε συνέντευξή του στον Τύπο αφού δήλωσε πως :«Χρειάζεται να εμπιστευθείτε την Τουρκία περισσότερο απ’ ό,τι μέχρι σήμερα», επίσης έκανε και την εξής ύποπτη δήλωση «Ίσως στα πλαίσια μιας λύσης να μπορέσετε να φτάσετε σε ένα υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης προς την Τουρκία».

Ύποπτη διότι ήταν σχετική με το φυσικό αέριο καθώς έρχεται να προσθέσει ότι: «Είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά φυσικού αερίου και στα πλαίσια μιας λύσης αξίζει να ληφθεί υπόψη πως το να έχεις μια τέτοια συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας θα είναι θετική εξέλιξη», προσθέτοντας ότι «είναι μια απόφαση που εσείς θα λάβετε. Χρειάζεται να εμπιστευθείτε την Τουρκία περισσότερο απ’ ό,τι μέχρι σήμερα. Ίσως στα πλαίσια μιας λύσης να μπορέσετε να φτάσετε σε ένα υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης προς την Τουρκία. Κάτι που θα σας βοηθήσει στις γεωπολιτικές σας προοπτικές και σε μια μελλοντική σταθερότητα στο νησί».

Ερωτηθείς εάν κάτι τέτοιο θα πρέπει να συζητηθεί πριν ή μετά τη λύση, ο Τζον Κόνινγκ απαντά: «Κατά την άποψή μας είναι κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί πριν από τη λύση. Θα μπορεί να συζητηθεί πριν από τη λύση; Εξαρτάται τι εννοούμε. Ποτέ δεν το θέσαμε υπό τη μορφή της δημιουργίας ακόμα ενός κεφαλαίου για την ενέργεια στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά θα πρέπει να συζητηθεί με τους Τούρκους και άλλους; Εμείς πιστεύουμε πως ναι. Εάν θέλεις να έχεις ανοικτή μια τέτοια προοπτική στα πλαίσια μιας λύσης και μια συνεργασία με την Τουρκία, τότε τώρα είναι η ώρα να αρχίσεις να μιλάς μαζί τους. Και μη με παρεξηγήσετε, υπό τις σημερινές πολιτικές συνθήκες αυτό απλά δεν γίνεται. Θα χρειαστεί μια εις βάθος αλλαγή, η οποία ελπίζουμε να έρθει στα πλαίσια μιας λύσης».

Αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο Αμερικανός πρέσβης τονίζει ότι η χώρα του υποστηρίζει τα ΜΟΕ που θα αλλάξουν τα δεδομένα και σημειώνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την πρόταση για την Αμμόχωστο.

Εκδηλώνει το ενδιαφέρον για να σταλούν ειδικοί στο Βαρώσι, καθώς όπως λέει, «δεν γνωρίζουμε πολλά για την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, είναι μιας μορφής “μαύρη τρύπα”. Γι’ αυτό ενδιαφερόμαστε στο να σταλεί μια ομάδα επιστημόνων για να δούμε την κατάσταση στην περιοχή, όμως όλοι γνωρίζουμε πως εκείνη η περιοχή για να αναπλαθεί και να αναπτυχθεί στην ολότητά της, ανεξάρτητα του πότε θα συμβεί, χρειάζεται να υπάρξει λύση του προβλήματος».

Από τα πιο πάνω μπορούμε να αντιληφθούμε πως η Αμερικανική διπλωματία βαδίζει χέρι -χέρι με την τουρκική, ενώ οι δικοί μας κυβερνώντες παραμένουν έρμαια των ξένων συμφερόντων αγνοώντας το γεγονός ότι η γεωπολιτική στροφή είναι απολύτως αναγκαία τη δεδομένη στιγμή.