Είναι με δέος και μεγάλη συγκίνηση που του Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) παρευρίσκεται κάθε χρόνο στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς, τιμώντας την Ημέρα Μνήμης Κρατητηρίων.

Άλλη μια σελίδα του ένδοξου, Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 -1959, και η μέρα αυτή αποτελεί ελάχιστη απότιση φόρου τιμής σε αυτούς και αυτές που αγωνίστηκαν για την εκπλήρωση των Εθνικών μας ιδεωδών.

Τρεις χιλιάδες τριακόσιοι εξήντα δύο πολιτικοί κρατούμενοι βίωσαν το μαρτύριο του εγκλεισμού στα τρία και πλέον έτη λειτουργίας των κρατητηρίων / κολαστηρίων. Διαβιούσαν μέσα και γύρω από τσίγκινα παραπήγματα περιφραγμένα με ψηλά συρματοπλέγματα, στο έλεος των καιρικών συνθηκών, κοιμόντουσαν σε τσιμεντένια κρεβάτια, βασανίζονταν μαρτυρικά και δέχονταν απειλές για τη ζωή τους και τις ζωές των μελών της οικογένειας τους.

Εκ μέρους του Προέδρου του ΕΛΑΜ και υποψηφίου Πρόεδρου της Δημοκρατίας Χρίστου Χρίστου, στεφάνι κατέθεσε ο αναπληρωτής επαρχιακός του ΕΛΑΜ Λευκωσίας Ιωσήφ Κορφιάτης. Παρευρέθηκαν και άλλα μέλη της επαρχιακής Λευκωσίας όπως και της Τοπικής Τροόδους του ΕΛΑΜ.