Αυτή είναι η λίστα Γιωρκάτζη με τα κόκκινα δάνεια, όπως την παρουσίασε το SigmaLive.

Όπως διακρίνεται στη λίστα, ένας Βουλευτής που βρίσκεται στην κορυφή ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης με δάνεια ύψους 28 εκατομμυρίων και μη εξυπηρετούμενα τα 27 εκατομμύρια..

Στην ίδια λίστα οι αρχηγοί των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, με δάνεια ενός και τεσσάρων εκατομμυρίων αντίστοιχα, και μη εξυπηρετούμενα 57 χιλιαδες και 195 χιλιάδες αντίστοιχα. Δεύτερος στη λίστα ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού με 5 εκατομμύρια και άλλοι οι οποίοι έδωσαν … διευκρινίσεις.

Αρκετές από τις περιπτώσεις φέρονται να μην αφορούν προσωπικά δάνεια, ενώ αρκετά άτομα περιλαμβάνονται στη λίστα για εγγυήσεις που αφορούν και δάνεια άλλων προσώπων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα όμως δεν παύει να υπάρχει η ταμπακέρα του ζητήματος. Ο Νόμος  για το ασυμβίβαστο που αφορά αξιωματούχους της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την ερμηνεία του νόμου περί Ασυμβίβαστου προς την άσκηση Καθηκόντων Ορισμένων αξιωματούχων της Δημοκρατίας, Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους Νόμοι του 2008 και 2014, αξιωματούχος σημαίνει: Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Υπουργοί, Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βουλευτές Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Διοικητής της ΚΤ, Γενικός Ελεγκτής, Έφορος Εταιρειών, Πρόεδροι και μέλη της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, Πρόεδροι ΔΣ των ημικρατικών και όλοι οι Επίτροποι του κράτους.

Προσωπικό συμφέρον

Στο άρθρο 44 της νομοθεσίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι, όταν ένα μέλος μιας Επιτροπής, έχει άμεσο ή προσωπικό συμφέρον σε σχέση με το θέμα που η Επιτροπή του εξετάζει, οφείλει να το δηλώσει στον Πρόεδρο και στα μέλη της Επιτροπής, κατά την έναρξη της συνεδρίας ή αμέσως μόλις διαφανεί από την τροπή της συζήτησης η ύπαρξη ενδιαφέροντος του μέλους.

Στο σημείο αυτό, δημιουργείται το ερώτημα, πώς μπορεί ένας Βουλευτής ο οποίος έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια να νομοθετεί και να έχει δικαίωμα ψήφου, για μια νομοθεσία η οποία ενδεχομένως η ψήφισης της να επηρεάζει τα προσωπικά του συμφέροντα;

H παροχή υπηρεσιών από λογιστικά και δικηγορικά γραφεία

Την ίδια ώρα, στον ίδιο νόμο, αναφέρεται ρητώς ότι η παροχή υπηρεσιών προς το δημόσιο, από όλα τα πιο πάνω πρόσωπα, όπως νομικών, ελεγκτικών, λογιστικών, συμβουλευτικών περιλαμβανομένης της εκπόνησης μελετών ή οποιασδήποτε άλλης φύσεως υπηρεσιών, απαγορεύεται.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΕΔΩ