Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξαν από κοινού στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Έπιτροπή και η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής στην Κύπρο επικρατεί κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης στον τομέα της υγείας. Η πολυσέλιδη έκθεση, εστιάζει σε όλους τους τομείς και παντού εντοπίζει απαράδεκτες αδυναμίες, που συγκρίνονται με τους χειρότερους όρους με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν έχουν καμία πλέον δικαιολογία. Όλες οι εκάστοτε κυβερνήσεις και όλα τα πολιτικά κόμματα του τόπου συνέβαλαν σε αυτό το χάλι που αντικρίζουμε σήμερα στο ευαίσθητο κομμάτι της Υγείας. Ήρθε η ώρα να πάψουν να ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, διότι όλοι μα όλοι ανεξαιρέτως είχαν τις ευκαιρίες τους από τον Ελληνοκυπριακό λαό είτε με την συμμετοχή τους στις εκάστοτες Κυβερνήσεις είτε στο Κοινοβούλιο. Ο Ελλληνοκυπριακός λαός τους έδωσε την εντολή και αυτοί τα έκαναν μπάχαλο και δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά πλέον και η επίσημη Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι, πλήν του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου που ούτε συμμετείχε σε συνασπισμούς Κυβερνήσεων, ούτε είχε ανάμειξη προηγουμένως με το Κοινοβούλιο. Το ΕΛΑΜ έχει μια πρώτη παρουσία στην Βουλή με δυο βουλευτές και δίδει καθημερινές μάχες εντός και εκτός Βουλής για τα θέματα Υγείας.

Πίσω στην έκθεση των Βρυξελλών. Γίνεται λόγος για υπερφορτωμένο και δυσκίνητο δημόσιο τομέα, για ασθενείς που παρότι είναι δικαιούχοι υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους στον ιδιωτικό τομέα επειδή δεν αντέχουν τις λίστες αναμονής, για γιατρούς που συνταγογραφούν αλόγιστα και για δημόσιες δαπάνες που δεν πλησιάζουν καν τον μέσο όρο της ΕΕ.

Δεν παραλείπει από την κριτική και τον ιδιωτικό τομέα, και ανάμεσα στα άλλα κάνει αναφορά και σε απουσία σωστού ελέγχου τιμών και υπηρεσιών. Η έκθεση αναφέρει ακόμα και την κατάχρηση φαρμάκων, την ανυπαρξία ηλεκτρονικής υγείας, τον μειωμένο προϋπολογισμό για την πρόληψη ασθενειών.