Turkish President Tayyip Erdogan looks out from his helicopter before the inauguration of the city's new Basaksehir city hospital which was jointly built by Turkish and Japanese companies, in Istanbul, Turkey, May 21, 2020. Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE - RC2YSG9OMF2U

Στο άρθρο αυτό θα επιχειρήσουμε να μελετήσουμε πως τα καταφέρνει η Τουρκία με τη βοήθεια της διπλωματίας που εξασκεί να μεγαλώνει σαν χώρα διεθνώς, να βρίσκεται στο προσκήνιο, να εξασκεί πιέσεις σε κυβερνήσεις για το δικό της συμφέρον, να μεσολαβεί μεταξύ μεγάλων δυνάμεων και να έχει άποψη σε διεθνή ζητήματα κλπ.

Θα δούμε την στάση της στο πόλεμο της Ουκρανίας και το πως εξαπλώνεται στην αφρικανική ήπειρο τα τελευταία χρόνια. Επιβάλλεται να γνωρίζουμε πληροφορίες και πως κινείται και δρα ο εχθρός  μας, που στην προκειμένη και μοναδική περίπτωση είναι η Τουρκία. Σε αυτή τη φάση δεν θα αναφερθούμε στις δραστηριότητες αλλού όπως στη Μέση Ανατολή , στην Ευρώπη ή στην Ασία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα εσωτερικά προβλήματα του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και των επικείμενων προεδρικών εκλογών τον Ιούνιο του 2023 όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, αλλά και λόγω της πτωτικής πορείας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και να επιφέρει καλά αποτελέσματα για τον ίδιο και το κόμμα που τον στηρίζει.

Έτσι η Τουρκία αυτοπροβάλλεται σαν ειρηνοποιός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ελπίζοντας ότι ο πόλεμος μπορεί να ενισχύσει την γεωπολιτική της θέση και να την μεταβάλει σε περιφερειακή δύναμη, βελτιώνοντας τα επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Η Τουρκία παίζει καθαρά σε διπλό ταμπλό με όλους τους κινδύνους που εμπεριέχει η στάση της αυτή. Αν και είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, συνεχίζει να διατηρεί στενές σχέσεις με την Ρωσία και προσπαθεί να μείνει ουδέτερη στην ρωσική εισβολή  στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα διαδραματίζει διαμεσολαβητικό ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου.

Η Τουρκία παρόλο που δηλώνει την υποστήριξη που παρέχει στο Κίεβο, καλώντας την Μόσχα να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα, την ίδια στιγμή αρνείται να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας ή κατά των επιχειρηματιών που είναι δίπλα στον Πούτιν, λέγοντας ότι τόσο η Ρωσία όσο και Ουκρανία την εμπιστεύονται να ενεργεί ως μεσολαβητής για τη λύση, και έχει ήδη φιλοξενήσει δύο γύρους ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Η Τουρκία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Ρώσους τουρίστες και η Ρωσία παρέχει μια τεράστια αγορά για τα τουρκικά αγροτικά προϊόντα και άλλες υπηρεσίες με εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει τα τελευταία  χρόνια οι δύο χώρες. Αλλά ταυτόχρονα η Άγκυρα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές της Ουκρανίας…Τα σχόλια δικά σας για το πως γίνεται αυτό με την «ουδέτερη» Τουρκία

Πριν από 15-20 χρόνια η Τουρκία είχε πολύ μικρό ενδιαφέρον για την Αφρική. Μέχρι τότε η Τουρκία ήταν επικεντρωμένη στη Δύση και ονειρευόταν να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκοί Ένωση. Το 2011 ο Ερντογάν μαζί με Τούρκους επιχειρηματίες και μουσουλμανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, επισκέφθηκε την Σομαλία. Η επίσκεψη του, σηματοδότησε την αρχή της εμπλοκής της Τουρκίας στην Σομαλία αλλά και σε ολόκληρη την Αφρική.

Η Τουρκία μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 43 διπλωματικές αποστολές στην Αφρική και η Turkish Airlines η οποία το 2004 λειτουργούσε μόνο σε 4 αφρικανικές πόλεις σήμερα δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 πόλεις στην Αφρική.

Το εμπόριο με την Αφρική αυξήθηκε κατά 29 δισεκατομμύρια το 2021 και υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη στον κατασκευαστικό τομέα, όπου οι τουρκικές εταιρείες παραμέρισαν την κυριαρχία των Κινέζων. Εκτιμάται ότι οι τουρκικές εταιρείες έχουν κατασκευάσει πολλά αφρικανικά έργα αξίας πέραν των 78 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων αεροδρομίων, σταδίων και τζαμιών. Στο Μογκαντίσου πρωτεύουσα της Σομαλίας η Τουρκία έχει κτίσει νοσοκομεία, το κτίριο του κοινοβουλίου της χώρας και έχουν κατασκευάσει δρόμους. Τέλος πέρυσι η Τανζανία υπέγραψε συμφωνία 1.9 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τουρκική εταιρεία για την κατασκευή σύγχρονης σιδηροδρομικής γραμμής.

Ο Ερντογάν έχει μεγάλη στρατιωτική επιρροή στην Αφρική, όπου έχει κάνει και αρκετές στρατιωτικές επεμβάσεις. Η Τουρκία διατηρεί στην Σομαλία μεγάλη στρατιωτική βάση όπου έχει εκπαιδεύσει πάνω από 5,000 Σομαλούς στρατιώτες και αστυνομικούς.  Έχει στείλει Τούρκους στρατιώτες και Σύριους μισθοφόρους στη Λιβύη για να πολεμήσουν εναντίον του στρατηγού Χαφτάρ. Επίσης ενεπλάκη σε σύγκρουση με την Γαλλία στην Δυτική Αφρική, στο Σαχέλ και στο Μαγκρέμπ, όπου ο Ερντογάν αμφισβήτησε την γαλλική επιρροή κατηγορώντας τη Γαλλία για αποικιακή καταπιεστική δύναμη.

Στη Σομαλία συγκρούστηκε με την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όταν οι συγκρούσεις με το Κατάρ, που έχει φιλικές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση, οδήγησε σε πόλεμο με το Κέρας της Αφρικής.

Τέλος η Τουρκία έχει υπογράψει στρατιωτικές συμφωνίες με αρκετές αφρικανικές χώρες, τελευταία με την Νιγηρία, τη Σενεγάλη και το Τόγκο.

Στόχος της Τουρκίας δεν είναι να εμπλακεί σε πολέμους φυσικά, αλλά να πουλήσει όπλα. Όπως η Κίνα και η Ρωσία που έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητες τους στην Αφρική τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία παρουσιάζεται σαν ανερχόμενη δύναμη η οποία αντιπροσωπεύει μια δικαιότερη παγκόσμια τάξη. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Δυτικοί αποικιστές συνεχίζουν να λεηλατούν τα διαμάντια, τον χρυσό και τα ορυχεία της Αφρικής.

Ο αριθμός των Αφρικανικών πρεσβειών στην Τουρκία τριπλασιάστηκε μέσα σε 20 χρόνια, φτάνοντας τις 37. Περισσότεροι από 14,000 Αφρικανοί φοιτητές έχουν πάρει υποτροφίες για σπουδές στην Τουρκία τα τελευταία 10 χρόνια. Οι Αφρικανοί αγοράζουν επίσης ακίνητα στην Τουρκία, γιατί εάν ξοδέψουν 250,000 δολάρια για να αγοράσουν σπίτι στην Τουρκία, θα πάρουν τουρκικό διαβατήριο.

Έτσι καταλαβαίνετε ότι οι Αφρικανοί παράνομοι και μη μετανάστες που εισβάλουν  στην Κύπρο με τις οικογένειες τους είναι καθ’ υπόδειξη της Τουρκίας που το κάνουν. Υπάρχουν μαρτυρίες από μετανάστες στο Πουρνάρα (οι οποίες λένε οι αρμόδιοι δεν τεκμηριώθηκαν) ότι οι Τούρκοι τους είπαν, θα σας πάρουμε στην Κύπρο με τις οικογένειες σας, κάνετε και άλλα πολλά παιδιά και σε κάποια φάση θα είστε περισσότεροι από τους Κύπριους και η Κύπρος θα είναι δική σας……

Τελειώνοντας το άρθρο σημειώνω ότι η Τουρκία δεν είναι ένας αμελητέος εχθρός αλλά μια παγκόσμια δύναμη πλέον, 84 εκατομμυρίων κατοίκων με αυξανόμενη εμπορική και στρατιωτική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο, με τον μεγαλύτερο στρατό της Ευρώπης και με ισχυρούς φίλους ανά τον κόσμο. Ας προσέχουν λοιπόν τριπλά οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου για ανάπτυξη των διπλωματικών τους σχέσεων και την ασφάλεια των χωρών τους.

Αινείας