Για μια ακόμη φορά η Τουρκία προσπαθεί να αποκομίσει εθνικά οφέλη από μια “ανθρωπιστική” κρίση την οποία η ίδια δημιουργεί. Ενώ ήδη έχει πάρει χρηματοδότητηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την υπόσχεση να σταματησει τις μεταναστευτικές ροές από το να περνάνε στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη, τώρα προσπαθεί να κερδίσει ακόμα περισσότερα με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις επιτήρησης στο Αιγαίο. 

Συγκεκριμένα η Τουρκία προσπαθεί να αφαιρέσει από την περιοχή ευθύνης της νατοϊκής δύναμης, τα νησιά που ίδια θεωρεί πως είναι αποστρατικοοιημένα ή αμφισβητούμενης κυριαρχίας! Άλλωστε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβουσογλου, το είπε ξεκάθαρα μπροστά στον Έλληνα υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, πως υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο με αμφισβητούμενη κυριαρχία. 

Η ευθύνη πέφτει αποκλειστικά στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η οποία αποδέχεται την νατοϊκή επίβλεψη, ανέχθηκε την μεταναστευτική εισβολή χωρίς αντίδραση και τώρα σύρεται σε διαπραγματεύσεις με σοβαρή την προοπτική να δεχθεί μείωση της εθνικής της κυριαρχίας για μία ακόμη φορά στο Αιγαίο.