ΜΕΡΟΣ Α

Υπάρχει μία σειρά παραγόντων που εκμεταλλεύεται η Τουρκία και άλλων αντίστοιχων που έχει δρομολογήσει προκειμένου να εκβιάζει χώρες και διεθνείς οργανισμούς, αποσπώντας πολιτικά αλλά και οικονομικά ανταλλάγματα, καθιστώντας την ικανή να ορίζει ανεξάρτητη πολιτική αποφεύγοντας δυτικές αγκυλώσεις.

Ακόμα και με το πρόσφατο παράδειγμα, δυστυχώς για την Ελλάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε μια μεγάλη διπλωματική νίκη καθώς έσυρε κυριολεκτικά τις ΗΠΑ γύρω από τις τουρκικές απαιτήσεις τις οποίες και αναγκάστηκαν να ικανοποιήσουν, προκειμένου να δώσει το «πράσινο» φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ…

Μόνο κερδισμένος βγήκε από το «παζάρι» αυτό ο Ερντογάν καθώς με την προμήθεια των F – 16 Viper (είτε καινούργιων είτε εκσυγχρονισμένων καταφέρνει με μία μόνο κίνηση να καταστήσει εκ νέου την τουρκική αεροπορία μία μεγάλη απειλή για την Ελλάδα).

Όποιος πιστεύει ότι η Άγκυρα θα συμμορφωθεί με τις συστάσεις των Αμερικανών να μη χρησιμοποιεί τα μαχητικά σε παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και γενικότερα σε εχθρικές ενέργειες κατά της Ελλάδος, είναι το λιγότερο αφελής.

Την ίδια ώρα κατάφερε τον εκτοπισμό των στελεχών του PKK από την σουηδική επικράτεια, ως επίσης και των οπαδών του Φ. Γκιουλέν να πάρει τον συμψηφισμό με οφειλή των ΗΠΑ για τα F – 35, ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ, εξαγωγές χωρίς δασμούς των τουρκικών προϊόντων κλπ.

Σε κοινό ανακοινωθέν η Σουηδία δήλωσε ότι «δεν θα παρέχει υποστήριξη στις κουρδικές οργανώσεις YPG/PYD και στον FETO, τον οργανισμό του Φετουλάχ Γκιολέν, του ιεροκήρυκα που κατά τις τουρκικές αρχές οργάνωσε την ανατροπή της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν αποκτά πλέον εκβιαστικά χαρακτηριστικά εις βάρος άλλων χωρών στοχοποιώντας μεταξύ άλλων την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, κάνοντας εκμετάλλευση της γεωγραφικής της θέσης, τον γεωπολιτικών συσχετισμών, των συμμαχιών που διατηρούσε και αυτών που δημιουργεί τώρα.

Η Τουρκία για παράδειγμα κατάφερε τη Σουηδία να δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξει την ενταξιακή της πορεία  στην ΕΕ μεταξύ της οποίας και την αναθεώρηση στην Τελωνειακή Ένωση και την βίζα. Στην πραγματικότητα η Τουρκία δεν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ και να υπόκειται σε κανόνες, αλλά απλά θέλει να πάρει όλα τα προνόμια του συνδεδεμένου μέλους, όπως την τελωνειακή ένωση για να εξάγει τα προϊόντα της, να εγκαθίστανται ελεύθερα στις χώρες της ΕΕ και να μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα οι πολίτες της…

Η τελωνειακή ένωση σημαίνει προνόμια χωρίς καμία δέσμευση από την Τουρκία…

Αινείας

Πηγές: Άρθρο του Αντιστράτηγου εα Καμπουρίδη με τίτλο: «Η Τουρκία παγκόσμιο κέντρο εκβιασμού», διαδίκτυο, ιστοσελίδα «ένοπλος».