ΜΕΡΟΣ Β

Η σειρά των παραγόντων που εκμεταλλεύεται η Τουρκία:

  1. Προσφυγικό – μεταναστευτικό

Η εμπειρία της Αραβικής Άνοιξης με το μεταναστευτικό – προσφυγικό που ακολούθησε, κατέστησαν την Τουρκία γεωγραφικό κόμβο των μαζικών ρευμάτων ανθρώπων οι οποίοι κατευθύνονται – αναζητούν την τύχη τους σε χώρες της Ευρώπης. Η Τουρκία δυστυχώς εργαλειοποίησε το θέμα, το κατέστησε μέρος ενός ευρύτερου υβριδικού σχεδίου ασκώντας εκβιαστική πολιτική και έναντι της Ευρώπης και του Ελληνισμού. Για το θέμα αυτό εκμεταλλεύτηκε τον εμφύλιο στην Συρία, την διείσδυση της στην αφρικανική ήπειρο και τις εστίες συγκρούσεων σε γειτονικές περιοχές, έχοντας πάντα την οικονομική στήριξη του Κατάρ, στο πλαίσιο του σχεδίου ισλαμοποίησης της Ευρώπης. Θα πρέπει να σημειωθεί για το θέμα των μεταναστών από την Αφρική, ότι μεγάλος αριθμός αυτών επιδιώκουν την μετάβαση τους στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, εξασφαλίζοντας της έτσι ένα επιπλέον εργαλείο άσκησης πίεσης στην Ευρώπη.

  1. Ενέργεια -Υπέδαφος

Σύμφωνα με το Σχέδιο «Αιώνας της Τουρκίας», η Άγκυρα επιδιώκει να καταστεί –  Η χώρα  κόμβος ενέργειας – και άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών των τουρκικών κρατών της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου. Η Τουρκία και πάλι εκμεταλλεύεται την γεωγραφική της θέση, την κοινή καταγωγή με τις χώρες αυτές αλλά και τα ερείσματα που απέκτησε στην Δύση, προκειμένου να ηγηθεί μιας  ένωσης κρατών την οποίαν σκοπεύει να απομυζήσει οικονομικά. Τις προθέσεις του για εκβιαστική εκμετάλλευση  του ενεργειακού παράγοντα, έχει κάνει γνωστές ο Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στο Αζερμπαϊτζάν στις 13 Ιουνίου όπου δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι είναι αναστατωμένοι για το αέριο που θα παραλάβουν μέσω της Τουρκίας» Στην ίδια στρατηγική ελέγχου των ενεργειακών οδών εντάσσεται και η συμφωνία με την Ρωσία, οι διαπραγματεύσεις για την εξαγωγή του πετρελαίου της Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης του Β. Ιράκ μέσω του αγωγού Κιρκούκ – Τζειχάν και η επιθετική της πολιτική στα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου.

  1. Ξένοι μαχητές

Η Τουρκία με αφορμή τον εμφύλιο της Συρίας και εναντίον του Άσσαντ, οργάνωσε συντηρεί και χρησιμοποιεί τον «Εθνικό Στρατό» της αντιπολίτευσης (πρώην Ελεύθερος Συριακός στρατός) καθώς και μερικές ακραίες ισλαμικές οργανώσεις. Η χρησιμοποίηση αυτών έχει  ξεπεράσει τα όρια της συριακής εδαφικής επικράτειας αφού τα τμήματα τους μεταφέρθηκαν και πολέμησαν στην Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για τα συμφέροντα της Άγκυρας. Να μην ξεχνούμε ότι κατά την περίοδο της κρίσης με το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2020), ακραίοι ισλαμιστές μαχητές προερχόμενοι από διάφορες οργανώσεις τις οποίες εκμεταλλεύεται η Άγκυρα, είχαν απειλήσει με συνδρομή σε πιθανή τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον ελληνικού νησιού στο Αιγαίο. Η χρησιμοποίηση αυτών των  ακραίων ισλαμικών οργανώσεων από την Άγκυρα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας των υπογείων δικτύων των υπηρεσιών πληροφοριών με την τουρκική διπλωματία.

  1. ΝΑΤΟ – Στρατηγική σχέση με την Ρωσία

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί εκβιαστικά και το θέμα του ΝΑΤΟ (ένταξη νέων χωρών μελών), σε μία προσπάθεια αποκόμισης ανταλλαγμάτων από την Συμμαχία και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων και την προμήθεια – αναβάθμιση των F – 16, τις τουρκικές ονομασίες σε επιχειρησιακούς χάρτες του ΝΑΤΟ κλπ. Η στρατηγική σχέση Τουρκίας – Ρωσίας την τελευταία 7ετία, χρησιμοποιείται  εκβιαστικά από την Άγκυρα έναντι της Δύσης, ενώ παράλληλα κερδίζει και ρωσικό ζωτικό χώρο στην ευρύτερη περιοχή, εις βάρος της απασχολημένης με το Ουκρανικό, Ρωσίας.

  1. Παγκόσμιο εμπόριο ναρκωτικών

Σύμφωνα με την Έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελέγχου Ναρκωτικών του ΟΗΕ INCB), για το έτος 2022, η Τουρκία έχει καταστεί κόμβος εμπορίου ναρκωτικών τα οποία καταλήγουν στην Ασία και στην Ευρώπη. Δεν αναφέρεται το Συμβούλιο μόνο στην ηρωίνη όπου φαίνεται λογική η γεωγραφική διαδρομή του οπίου από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη, αλλά και στην κοκαΐνη όπου πλέον οι οδοί διακίνησης της από νότια Αμερική διέρχονται από την Τουρκία για να καταλήξουν στην Ευρώπη και Ασία. Το γεγονός της μετατροπής της Τουρκίας σε κόμβο διεθνούς εμπορίου ναρκωτικών επιβεβαιώνουν και αρμόδιοι της Οργάνωσης Insight Crime με έδρα την Κολομβία.

Στην Τουρκία σχολιάζεται το θέμα, ότι τίποτα δεν γίνεται στην χώρα χωρίς κυβερνητική έγκριση, αφού η Άγκυρα διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς ελέγχου των κυκλωμάτων της μαφίας και των διακινητών.

Αινείας

Πηγές: Άρθρο του Αντιστράτηγου ε.α Καμπουρίδη «Η Τουρκία παγκόσμιο κέντρο εκβιασμού», ιστοσελίδα «ένοπλος».

Εδώ το μέρος Α:                                                                                                                                                                          

https://elamcy.com/i-tourkia-pagkosmio-kentro-ekviasmou-arthro/