Ο Τούρκος πρωθυπουργός αυτές τις μέρες επισκέπτεται το Βερολίνο. Στις συζητήσεις που θα γίνουν με την γερμανική πολιτική ηγεσία κυρίαρχο θέμα είναι το πρόβλημα της μαζικής λαθρομετανάστευσης και η αντιμετώπιση του. Ο Νταβούτογλου βρίσκεται σε θέση ισχύος αφού το όπλο με την κωδική ονομασία «λαθρομετανάστης» είναι αποτελεσματικό και δεν θα είναι η πρώτη φορά που το χρησιμοποιεί η Τουρκία. Από την έναρξη του συμμοριτοπόλεμου στην Συρία η Άγκυρα χρησιμοποιεί ως εργαλείο πίεσης και διαπραγμάτευσης τους λαθρομετανάστες, πάντα με τον πλέον ποταπό και χυδαίο-ανατολίτικο τρόπο.

Από την απαρχή του συμμοριτοπόλεμου το 2011 η Άγκυρα «φιλοξενεί» σε καταυλισμούς στην περιοχή των τουρκοσυριακών συνόρων Σύριους πρόσφυγες, κυρίως σουνίτες μουσουλμάνους ορκισμένους αντιπάλους του καθεστώτος Άσαντ. Η φιλοξενία αυτή δεν έχει ως κίνητρο τα ανθρωπιστικά αισθήματα των Τούρκων ή της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά το κίνητρο έχει σχέση καθαρά με τους στρατηγικούς στόχους της Άγκυρας, η οποία συμμετέχοντας στις διεργασίες απομάκρυνσης του Άσαντ από την εξουσία προσδοκούσε μέσω αυτών των προσφύγων που θα επέστρεφαν στις εστίες τους να μπορέσει να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Δαμασκό προς όφελος της, ήτοι στον διαμελισμό της Συρίας και στην κατάληψη εδαφών στην βόρεια Συρία που συνορεύει με την νοτιοανατολική Τουρκία και όπου κατ’ εξοχήν ζουν Κούρδοι.

Οι καταυλισμοί των Σύριων προσφύγων στην Τουρκία, ο αριθμός τους ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες, εξυπηρέτησαν και έναν δεύτερο σκοπό. Σε αυτούς τους καταυλισμούς η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ μαζί με τους τζιχαντιστές στρατολογούσαν ανθρώπινο δυναμικό για τις εγκληματικές πράξεις τους εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Δαμασκού και του λαού που την υποστηρίζει.

Αφού οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ, της Τουρκίας και των συμμάχων τους Ισραήλ, Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ για απομάκρυνση ή εξόντωση του Άσαντ απέτυχαν, τώρα η Τουρκία εργαλειοποιεί για ακόμη μια φορά τους Σύριους πρόσφυγες, αλλά και όλους τους άλλους λαθρομετανάστες που χρησιμοποιούν ως γέφυρα τα τουρκικά παράλια, κραδαίνοντας τους ως όπλο διαπραγματευτικό με την ΕΕ. Η τουρκική πρόκληση συνοψίζεται με την εξής φράση: Ή μας δίνετε χρήματα και επιταχύνεται τις διαπραγματεύσεις ένταξης μας στην ΕΕ ή θα συνεχίσουμε να σας πλημμυρίζουμε με λαθρομετανάστες.

Η Άγκυρα με αυτή την γνωστή και από το παρελθόν μέθοδο «ανατολίτικου παζαριού» προσπαθεί να επηρεάσει προς όφελος της, να εξευμενίσει, το αρνητικό δυναμικό που έχει αναπτυχθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για την ένταξη της στην ΕΕ. Μετά την αποτυχία της πολιτικής της στην Μέση Ανατολή, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατάφερε να απομονωθεί από το Ιράν, το Ιράκ και την Αίγυπτο, έχοντας τεράστιο εσωτερικό και διασυνοριακό πρόβλημα με τους Κούρδους και οξύνοντας τις σχέσεις της με την Ρωσία, πλέον ο μόνος στρατηγικός άξονας συνεργασίας στην Ευρασία για την Τουρκία είναι η ΕΕ.

Το ότι η Τουρκία στον συμμοριτοπόλεμο της Συρίας υποστήριζε και προωθούσε τους κανίβαλους τζιχαντιστές προφανώς είναι άνευ σημασίας για τους ολιγάρχες της ΕΕ. Για αυτούς σημασία έχει ο κατευνασμός της λαϊκής οργής που αναδύεται στην Ευρώπη εξ αιτίας της λαθρομετανάστευσης και η υποστήριξη του Τούρκου χωροφύλακα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γ. Λιναρδής