Ευαγόρας Παλληκαρίδης, για κάποιους ένα απλό όνομα, για άλλους ένας από τους πολλούς ήρωες του έθνους. Για εμάς όμως, τους Έλληνες Εθνικιστές του Μετώπου Νεολαίας Ε.ΛΑ.Μ. αποτελεί πρότυπο, τόσο για τον εν ζωή βίο του αλλά και για τον θάνατο του.

Από μικρή ηλικία γαλουχήθηκε με τις υπέρτατες αξίες της οικογένειας, της Ελληνοορθοδοξίας και του Αθάνατου Ελληνικού έθνους. Στο σχολείο ήταν σε όλα Άριστος, αποτελώντας παράδειγμα για τους συμμαθητές του. Η άσβεστη φλόγα μέσα στην ψυχή του για Αγώνα και Ελλάδα άναψε για τα καλά, όταν σε ηλικία 15 ετών πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις κατά της Βρετανικής αποικίας και την στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ, σκαρφαλώνοντας επάνω στον ιστό και σκίζοντας το πανί της σκλαβιάς.

Αυτός ο γίγαντας του Ελληνισμού, εκτός από τις πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας για Κύπρο και Ελλάδα, άφησε στις επόμενες γενεές ως ιερά παρακαταθήκη την ποίησή του, που για εμάς αποτελεί αστείρευτη πηγή θάρρους.

Των αθανάτων το κρασί

το ‘βρετε σεις και πίνετε.

Ζωή για σας ο θάνατος

Κι αθάνατοι θα μείνετε.

Ποιήματα σαν και αυτό που γράφτηκαν από τον 18χρονο Παλληκαρίδη πρέπει να ατσαλώνουν την πίστη όλων των νέων για την Απελευθέρωση της Κύπρου. Αντιθέτως, οι πλείστοι νέοι σήμερα αγνοούν την ποίηση του Ευαγόρα και αδιαφορούν για τις τύχες της Κύπρου. Αποχαυνωμένοι στην κοινωνία της σήψης και της λήθης οι νέοι έχουν πρότυπα τους ετερόφυλους, αλλόθρησκους, ανώμαλους τραγουδιστές και ηθοποιούς. Μόνη τους έγνοια η διασκέδαση, τα ξενύχτια και τα ναρκωτικά.

Αξίες όπως το Έθνος, η Φυλή και η Ορθοδοξία περιθωριοποιούνται από την παρακμασμένη κοινωνία, ενώ όσοι αγωνίζονται για Πατρίδα και Τιμή, ονομάζονται φασίστες. Άραγε, αν ζούσε σήμερα ο Ευαγόρας, σύμφωνα με τα δεδομένα της προοδευτικής κοινωνίας, θα ήταν και αυτός φασίστας;

Εμείς, οι νέοι του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) στεκόμαστε όρθιοι σε έναν κόσμο ερειπίων, απέναντι σε όσους μας λοιδορούν, γιατί έχουμε πρότυπα να μας εμπνέουν, σαν τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Δεν θα λυγίσουμε μπροστά στον πόλεμο, ούτε στους τόνους λάσπης που δεχόμαστε, γιατί το χρωστάμε στους νεκρούς μας.

Ο Ευαγόρας, αν και μόλις 18 ετών, δέχτηκε φριχτά βασανιστήρια από τους Άγγλους τύρρανους, αλλά δεν πρόδωσε τον αγώνα της ΕΟΚΑ, τους συναγωνιστές και τον Αρχηγό του. Ένα 18χρονο αμούστακο παλληκάρι οδηγήθηκε στην αγχόνη, χωρίς να διστάσει και χωρίς να κάνει ούτε και ένα βήμα πίσω από τις Ιδέες και τις Αξίες του. Οι «πολιτισμένοι» Άγγλοι δολοφόνησαν στυγνά τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Το μεγαλείο του Ανδρός αυτού φαίνεται από το γεγονός πως, οδηγήθηκε στην αγχόνη με το χαμόγελο στα χείλη και κοιτώντας στα μάτια τους δήμιους του, έψελνε τον Εθνικό Ύμνο. Ενώ, χαρακτηριστικό της ατσαλένιας πίστης του είναι το τελευταίο του γράμμα.

«Θ΄ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί».

Είναι ντροπή λοιπόν κύριε Ανανστασιάδη και λοιποί πολιτικάντηδες, να υποκύπτετε με τόση άνεση και ευκολία στους Τούρκους και στους διεθνείς εξουσιαστές της Κύπρου, χρησιμοποιώντας την φτηνή δικαιολογία ότι σας πίεσαν και δεν είχατε άλλη επιλογή. Πριν από 57 χρόνια και οι Άγγλοι πίεσαν τον Ευαγόρα, 1000 φορές πιο σκληρά, όμως ΔΕΝ λύγισε και δεν πρόδωσε τον Αγώνα για Ένωση.

Μπροστά από τον ανδριάντα σου Ευαγόρα δώσαμε τον ιερό μας όρκο, φωνάζοντας τον δυνατά για να τον ακούσεις στα Ηλύσια Πεδία όπου βρίσκεσαι. ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ ΘΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

Ευαγόρα, εμείς οι νέοι του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) ακολουθούμε πιστά τον δρόμο που εσύ χάραξες, κρατώντας άσβεστη την μνήμη σου μέσα από τα χρόνια. Συνεχίζουμε τον δικό σου αγώνα, με όσα μέσα διαθέτουμε και δεν λυγίζουμε μπροστά στον ανηλεή πόλεμο που δεχόμαστε. Τα ιερά χώματα της Κύπρου ποτίστηκαν με τόνους Ελληνικού Αίματος, Γι’ αυτό:

Στην Κύπρο την αθάνατη Την Κύπρο τη γενναία Είναι καιρός να στήσουμε Ελληνική σημαία

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες, τώρα έφτασε η ώρα της Αντεπίθεσης, ενάντια στο ξενόδουλο πολιτικό κατεστημένο που καταδυναστεύει την Κύπρο. Σας καλώ όλους σε συνεχή αγώνα, τώρα που η Πατρίδα τον έχει ανάγκη. Με την μαζική συμμετοχή στις δράσεις και τις κινητοποιήσεις του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) θα ταραχθεί συθέμελα το κατεστημένο των τουρκοπροσκυνημένων και των ραγιάδων, οι οποίοι τρέμουν την άνοδο των Ελλήνων Εθνικιστών. Κάντε πραγματικότητα τον μεγαλύτερο εφιάλτη τους, για να δικαιώσουμε την μνήμη του Ευαγόρα και όλων των άλλων ηρώων που πέθαναν για την Λευτεριά της Κύπρου.    

Πέτρος Αυγουστή

Μέτωπο Νεολαίας

Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)