Η ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, όσο και αν προσπαθούν να το διαψεύσουν οι ιδεολογικά αποτυχημένοι υποστηρικτές του, είναι γεμάτη από αποτρόπαια εγκλήματα που πολλές φορές είναι δύσκολο να τα χωρέσει ο ανθρώπινος νους. Ένα από τα σκοτεινότερα εγκλήματα που συντελέστηκε στο όνομα της εγκληματικής αυτής ιδεολογίας είναι το «Γολοντομόρ». Αυτή είναι η ονομασία που δίνουν οι Ουκρανοί στον μεγάλο λιμό του 1932-1933.

Αμέσως μετά την επανάσταση των μπολσεβίκων και την κατάρρευση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, οι Ουκρανοί, όπως και διάφορες άλλες εθνοτικές ομάδες, αγωνίστηκαν σθεναρά για να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους και να ιδρύσουν το δικό τους κράτος.

Παρά των δυναμικό αγώνα του Ουκρανικού λαού, οι μπολσεβίκοι θα καταφέρουν να συντρίψουν κάθε αντίσταση και θα καταλάβουν την Ουκρανία, προσαρτώντας την στην Σοβιετική επικράτεια. Παρόλα αυτά, και παρά την ίδρυση της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας, ο Ουκρανικός λαός θα παραμείνει εχθρικός προς την Σοβιετική εξουσία και πολλές φορές θα ξεσπάσουν επεισόδια, κυρίως στην ύπαιθρο, ανάμεσα στους ντόπιους και στους απεσταλμένους της ΕΣΣΔ.

Θέλοντας να τιμωρήσει τους άναρχους αγρότες, και για να τελειώνει οριστικά με τα φυτώρια του Ουκρανικού εθνικισμού στα οποία είχαν μετατραπεί τα χωρία της υπαίθρου, ο Στάλιν θα διατάξει το 1932 την εφαρμογή ενός προγράμματος κολεκτιβοποίησης, που θα ονομαστεί από τις Σοβιετικές αρχές σαν αγροτική μεταρρύθμιση.

Αρχικά κατασχέθηκαν όλα τα σιτηρά προϊόντα από τους αγρούς και τις αποθήκες. Ακολούθως κατασχέθηκαν όλα τα μη σιτηρά προϊόντα, τα ζώα και τα αγροτικά μηχανήματα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Ουκρανικός λαός να αρχίσει να λιμοκτονεί. Η χαριστική βολή στο προσχεδιασμένο έγκλημα εις βάρος του αγροτικού πληθυσμού θα δοθεί με την απαγόρευση μετακίνησης προς τις πόλεις, αποκλείοντας ουσιαστικά τον αγροτικό πληθυσμό στα χωρία χωρίς την δυνατότητα ευρέσεις τροφής. Το αποτέλεσμα ήταν να βρουν τον θάνατο από ασιτία εκατομμύρια χωρικοί.

Στην Ουκρανία, το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Ημέρα Μνήμης του Γολοντομόρ. Με βάση τις απογραφές πληθυσμού στην Σοβιετική Ουκρανία του 1926 και του 1939, ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 10%. Η επίσημη ουκρανική πλευρά κάνει λόγο για 7.000.000 με 10.000.000 νεκρούς.

ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ