Έπειτα από συνάντηση που πραγματοποίησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στην Ιταλία, ο πρώτος διαμήνυσε πως οι εξελίξεις αυτή τη στιγμή στο Κυπριακό είναι θετικές ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει πως η ειρηνευτική (;) διαδικασία θα φέρει σταθερότητα στην Κύπρο.

Ο Α. Νταβούτογλου αποκάλυψε επίσης, πως οι χιαστί συναντήσεις ήταν κοινή τους πρόταση η οποία είχε κατατεθεί από τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει πως εξέφρασαν και οι δύο την ικανοποίηση τους για την πραγματοποίηση των επισκέψεων.

Σχετικά με τον αν θα επηρεαστούν οι συνομιλίες στο Κυπριακό εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στην Κυπριακή Δημοκρατία ο Νταβούτογλου είπε ότι όταν χρειάζεται οι δύσκολες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με τον κίνδυνο να υπάρξει πολιτική κρίση.

Κλείνοντας πρόσθεσε πως “με αυτήν την έννοια πιστεύουμε ότι η διαδικασία της ειρήνης δεν θα φέρει κρίση ούτε στη νότια Κύπρο, ούτε στην “ΤΔΒΚ”, αλλά θα φέρει σταθερότητα”, ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι στη διμερή τους συνάντηση με τον Βενιζέλο δεν συζήτησαν την πολιτική κρίση στη “νότια Κύπρο” αλλά έδωσαν έμφαση περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Η ελληνική κυβέρνηση όπως και η κυπριακή κινούνται μονίμως υπογείως σε ότι αφορά το εθνικό μας πρόβλημα το οποίο είναι μείζονος σημασίας για τον λαό και μπαίνουν σε συζητήσεις και προκαταβολικές συμφωνίες με τον εισβολέα της πατρίδας μας ενώ στον λαό δηλώνουν άλλα, δίνοντας το δικαίωμα στους Τούρκους να τους αφήνουν επί μονίμου βάσεως εκτεθειμένους έναντι της κοινής γνώμης.