Πρόκληση αποτελεί η τελευταία έκκληση που απευθύνει ο ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ζητώντας την από κοινού απόφαση των δύο «ισότιμων» πλευρών για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Πρόκληση, γιατί ο κ. Γκουτέρες από την πρώτη μέρα της τουρκικής εισβολής στις κυπριακές θάλασσες δεν έπραξε απολύτως τίποτα, αλλά αντιθέτως απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική των ίσων αποστάσεων «καλώντας τα μέρη να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση, για να εξουδετερωθούν οι εντάσεις».

Για να λέμε όμως και το δίκαιο, δεν μας φταίει κανείς διεθνής παράγοντας, αλλά οι εκάστοτε Κυβερνήσεις που μέσα από ολέθριες πολιτικές κατάφεραν να υποβαθμίσουν το Κυπριακό από ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, σε μια εσωτερική διαφορά μεταξύ δύο κοινοτήτων, βγάζοντας την Τουρκία από κάδρο των ευθυνών.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καλεί εσπευσμένα την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει το αποδεδειγμένα εσφαλμένο «δόγμα του κατευνασμού» και διεκδικώντας, να χαράξει μια νέα εθνική στρατηγική που θα οδηγεί στη πραγματική λύση, που είναι η απελευθέρωση.

Αναφορικά με τα οδοφράγματα τονίζουμε, την αναγκαιότητα να κλείσουν οριστικά και αμετάκλητα, όσο η Κύπρος συνεχίζει να τελεί υπό κατοχή! Οι τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να τα έχουν όλα. Είτε Τουρκία, είτε Κυπριακή Δημοκρατία και Ευρώπη!

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)