Η λεκτική, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική και οικονομική κακοποίηση καθώς και η παραμέληση και η κακομεταχείριση των ηλικιωμένων στη χώρα μας “Είναι μια  οδυνηρή πραγματικότητα που δυστυχώς αγνοείται  από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας» όπως αναφέρει και το παρατηρητήριο τρίτης ηλικίας Κύπρου σημειώνοντας ότι , τις περισσότερες φορές τα περιστατικά αυτά αποσιωπούνται  και οι πολίτες δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα σημάδια και να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους που υποφέρουν» . Με αφορμή την σημερινή μέρα η οποία είναι και  η παγκόσμια μέρα ενημέρωσης για την κακοποίηση των ηλικιωμένων δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ  στο καταδικαστέο αυτό φαινόμενο.

Αρχικά κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει πως η σωματική κακοποίηση των ηλικιωμένων, όπως χρήση βίας για σκοπούς απειλής ή πρόκλησης πόνου, είναι μορφή εγκληματικότητας.  Δεν είναι λίγες οι φορές που επιτήδειοι μπαίνουν τα βράδια  σε σπίτια ηλικιωμένων για τον λόγο ότι είναι εύκολα θύματα  και ασκώντας βία και απειλές προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις εναντίον τους, όπως κλεψιές, δολοφονίες κλπ.

Ποιος θα μπορούσε άραγε να αρνηθεί πως  η κακοποίηση των ηλικιωμένων  μπορεί να σχετίζεται και με την βία στην οικογένεια που καταλήγει σε σιωπηλό έγκλημα που δεν μπορεί να το συνειδητοποιήσει ο ανθρώπινος νους . Το ίδιο εγκληματική είναι και η αμέλεια, αλλά και η ανάρμοστη χρήση επιρροής για επίτευξη ελέγχου επί των χρημάτων ή της περιουσίας ηλικιωμένου ατόμου.  Τα ηλικιωμένα θύματα αποφεύγουν να καταγγείλουν τη βία που διαπράττεται σε βάρος τους, καθώς συνήθως είναι εξαρτημένα από τον δράστη και φοβούνται τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η αναφορά στις αρχές. Πολλές φορές, « η λογική το τι θα πουν στην γειτονιά»  κάνει ακόμα πιο δύσκολο στον ηλικιωμένο να προβεί σε καταγγελία.

Πέραν της σωματικής κακοποίησης και την πρόκληση βίας,  το ίδιο ψυχοφθόρα είναι και η συναισθηματική βία. Λεκτικές επιθέσεις, απειλές, απόρριψη, απομόνωση, ή υποτιμητική συμπεριφορά, προκαλούν ψυχικό πόνο, αγωνία, και καταπόνηση σε ένα ηλικιωμένο.

Πολλές φορές, ακόμα και οικιακοί βοηθοί, που προσλαμβάνονται ως φροντιστές,  μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στο βάρος των ευθυνών για την φροντίδα των ηλικιωμένων, εκδήλωσαν συμπεριφορές κακοποίησης.

Στην πατρίδα μας το πρόβλημα της κακοποίησης των ηλικιωμένων είναι υπαρκτό. Μοιραία τα προβλήματα των ηλικιωμένων σπανίως δημοσιοποιούνται ή απλώς αναφέρονται χωρίς να γίνεται συζήτηση για αυτά.

Εν κατακλείδι, η ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή εκμετάλλευσης ή κακοποίησης των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, μας κάνει όλους συνένοχους σε αυτό το εγκληματικό γεγονός. Τελειώνω αυτό το άρθρο με την ευχή, το κοινωνικό σύνολο να ευαισθητοποιηθεί και να προβληματιστεί για το τόσο ευαίσθητο και σοβαρό θέμα, δείχνοντας έμπρακτα  ουσιαστικό ενδιαφέρον και στήριξη στα άτομα της τρίτης ηλικίας,  καθώς και  τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου από την πολιτεία.

Κυπριανός Χρίστου
Μέτωπο Νεολαίας ΕΛΑΜ