Ο κάθε άνθρωπος, ως λογικά σκεπτόμενο ον, για να προχωρήσει μπροστά και να θέσει σταδιακά τις βάσεις για το μέλλον του, κοιτάζει το παρελθόν του. Αξιολογεί τα σωστά και τα λάθη του. Έτσι και κάθε έθνος, κάθε λαός και κράτος  που νοιάζεται για το μέλλον του και την εθνική του επιβίωση, οφείλει να δει την ιστορία του. Άλλωστε γνωστή και χιλιοειπωμένη είναι η φράση «Λαός που ξεχνά την Ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει».

Τα πιο πάνω λόγια αντήχησαν πολλές φορές στ’ αυτιά μας. Κάποιοι μάλλον τα αυτιά τους τα κρατούν κλειστά. Τα διάφορα τεκταινόμενα που κλονίζουν τον Ελληνισμό, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι κυβερνώντες σε Ελλάδα και Κύπρο όχι μόνο ξεχνούν, αλλά ταυτόχρονα τείνουν να ξεγράψουν την ιστορία και την εθνική μας πολιτισμική κληρονομιά. Όσο αφορά το Κυπριακό ζήτημα λοιπόν, συζητείται μια λύση μειοδοτική, ρατσιστική για τον κυπριακό ελληνισμό και εν γένει καταστροφική για την Κύπρο. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι δε χωράνε στην Κύπρο στρατεύματα κατοχής. Δε χωράνε στην Κύπρο τούρκοι έποικοι. Δεν δύναται να κυβερνήσει ούτε και μια μέρα αυτό τον τόπο τούρκος. Είναι αδιανόητο με τις ενέργειές της, η πλευρά μας να νομιμοποιεί την τουρκική εισβολή και κατοχή της μισής μας πατρίδας.

Η ιστορία μας πρέπει να λειτουργήσει ως φάρος, ούτως ώστε να γυρίσουμε την πλάτη στα σχέδια των έξωθεν παραγόντων και τα συμφέροντα τους στο νησί μας, τα οποία εξυπηρετούνται με την μόνιμη παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο.

Τούτη η γη έχει να αναδείξει αγώνες, θυσίες και ήρωες. Κανείς από τους εκατοντάδες αυτούς ήρωες της Κύπρου δεν πέθανε με όραμα μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Απέχει πολύ η λύση αυτή από την ελευθερία για την οποία έδωσαν το αίμα τους. Ο Παπαφλέσσας, πριν από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης είχε δηλώσει τα εξής φλογερά λόγια που έρχονται μπροστά μας σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ: “Αλίμονο στους αγώνες που κρέμονται από τα χαρτιά. Το γένος δεν χρειάζεται τα χαρτιά κανενός για τη λευτεριά του. Έχετε πίστη; Έχετε καρδιά; Αλλιώς καθίστε εκεί που κάθεστε. Ραγιάδες εσείς, ραγιάδες και τα παιδιά σας, ραγιάδες και τα παιδιά των παιδιών σας” . Εμείς νιώθοντας αυτά τα λόγια, δεν δεχόμαστε να γίνουμε ραγιάδες. Αρνούμαστε να γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα εις βάρος της πατρίδας μας. Με οδηγό την παρακαταθήκη που μας άφησε η ιστορία και οι ήρωες μας “αρνούμαστε κάθε ιδέα διχοτόμησης, κάθε παζάρεμα για ‘ανταλλάγματα’, κάθε σκέψη για ομόσπονδο κράτος…” όπως είχε γράψει και ο Γιάννης Ρίτσος.

Οι καιροί είναι δύσκολοι. Ο αγώνας είναι μεγάλος. Αυτό που μας δίνει δύναμη να σταθούμε και να αγωνιστούμε, προσπαθώντας να σώσουμε ότι σώζεται είναι η ελληνική μας περηφάνια που πηγάζει από την ίδια την ιστορία μας. Αν κάποιοι ξεχνούν, θα είμαστε εδώ να τους θυμίζουμε. Τούτη η γη έχει φωνή και δεν θα επιτρέψουμε να τη χάσει. Μπορεί ακόμα να είμαστε λίγοι, αλλά δεν παύει να είμαστε αυτοί που τιμούν και αναγνωρίζουν τις θυσίες των ηρώων μας.

ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΠΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ – ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ

Μάριος Καναρίνης
Μέτωπο Νεολαίας
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)