Το πως αντιλαμβάνονται οι Τουρκοκύπριοι τους όρους «επανένωση» και «ειρήνη» φροντίζουν να μας εξηγήσουν τις τελευταίες ημέρες οι κατοχικές δυνάμεις. Μετά τις προκλήσεις που αφορούν την κυπριακή ΑΟΖ, τα γεωργικά κτήματα στη Δένεια, τις προκλήσεις στα Στροβίλια και τον εποικισμό της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου, τώρα έφτασαν στο σημείο να θεωρούν τους Έλληνες της Κύπρου ως σφετεριστές της Αμμοχώστου.

Η δήλωση του «Διευθυντή» του ΕΒΚΑΦ ότι από το 1571 η πόλη της Αμμοχώστου τους ανήκει, καθώς και η δήλωση του «Πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους ότι ο ΕΒΚΑΦ θα έχει τον πρώτο λόγο αποδεικνύουν ξεκάθαρα πως καμία πρόθεση για επιστροφή της Αμμοχώστου δεν υπάρχει. Αντιθέτως, η Τουρκία και οι κατοχικές δυνάμεις επιδιώκουν να μετατρέψουν την πόλη-φάντασμα σε ένα τουριστικό θέρετρο, που μέσω των ανοικτών οδοφραγμάτων θα επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες.

Η ιστορία όμως δεν ξεγράφεται με ψέματα. Οι Οθωμανοί βρίσκονται στην Αμμόχωστο από το 1571 σκοτώνοντας και λεηλατώντας. Κατάκτησαν την πόλη της Αμμοχώστου με τη βία των όπλων υποδουλώνοντας τον Ελληνισμό της Κύπρου, όπως έπραξαν και το 1974.

Ως εκ τούτου κανένα δικαίωμα επί της πόλης της Αμμοχώστου δεν έχουν οι Τούρκοι είτε ζούσαν πριν το 1974 εκεί, είτε όχι. Η Αμμόχωστος είναι πόλη που ανήκει στον Ελληνισμό της Κύπρου, είναι η πόλη που αποτέλεσε άξια διάδοχος της φημισμένης αρχαίας Σαλαμίνας και αυτό κανένα ΕΒΚΑΦ και καμία Τουρκία δεν μπορούν να το παραγράψουν.

Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει, μαζί με τα υπόλοιπα κατεχόμενα εδάφη μας, να την διεκδικήσει μέσω αλλαγής στρατηγικής και απόρριψης της διχοτομικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Η μόνη λύση είναι η Απελευθέρωση και η επιστροφή των νόμιμων κατοίκων στις πατρογονικές τους εστίες.