Τακτική μαστιγίου και καρότου επιστρατεύει η εισηγήτρια της Ευρωβουλής για την Τουρκία, Κάτι Πίρι, στο τελικό κείμενο των συμπεφωνημένων συμβιβαστικών τροπολογιών. Στο κείμενο δίνεται σαφέστατη εντολή προς τη Λευκωσία να επιτρέψει το εμπόριο από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, αλλά και προκλητική εξίσωση Άγκυρας και Λευκωσίας στο ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού. Κάτι που εκφράζεται μέσω της έκκλησης όχι μόνον προς την Τουρκία, αλλά «προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» να στηρίξουν ενεργώς τις προσπάθειες για διευθέτηση του Προβλήματος. Παράλληλα, το κείμενο εμμένει στο ξεπάγωμα τριών τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, από το 2009, προσβλέποντας σε άρση του κυπριακού βέτο.

Συγκεκριμένα:

Εκ παραλλήλου με την επιστροφή των Βαρωσίων, η εισηγήτρια καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία “να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου, υπό την τελωνειακή εποπτεία της ΕΕ, προκειμένου να προωθήσει ένα θετικό κλίμα που να ευνοεί την επιτυχή κατάληξη των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για επανένωση και να επιτρέψει στους Τουρκο’κυπρίους’ να εμπορεύονται με την ΕΕ, με τρόπο που να εκπληρώνει όλες τις νομικές υποχρεώσεις και τα πρότυπα της ΕΕ”. Η εν λόγω αναφορά φωτογραφίζει με τον πλέον ευκρινή τρόπο τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.

Η εισηγήτρια καλεί όχι μόνο την Τουρκία, αλλά «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» να στηρίξουν ενεργώς τις διαπραγματεύσεις για επανένωση της Κύπρου, τηρώντας ίσες αποστάσεις και αποδίδοντας ίσες ευθύνες μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας.

Η εισηγήτρια επαναλαμβάνει τη θέση της Ευρωβουλής για ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων 23 και 24, για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη, τα οποία μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.

Αξιώνει το ξεπάγωμα του κεφαλαίου 31 για την Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, το οποίο επίσης μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.

Αν και το ζήτημα του εποικισμού της Κύπρου αποτελούσε παραδοσιακά θέμα που εγείρετο από τη σοσιαλιστική ομάδα της Ευρωβουλής -με την προσωπική μάλιστα σφραγίδα του τέως προέδρου Χάνες Σβόμποντα- η εισηγήτρια Κάτι Πίρι, η οποία προέρχεται από την ίδια «πολιτική οικογένεια», επέλεξε να το αφήσει εκτός κειμένου.

Στο ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου, η εισηγήτρια επέλεξε να «ξεχάσει» την υποχρέωση της Τουρκίας να παράσχει πρόσβαση σε στρατιωτικά αρχεία και στρατιωτικές ζώνες. Όπως αποκαλύψαμε, η εισηγήτρια είχε προσφάτως συνάντηση με το μέλος της τουρκοκυπριακής κοινότητας στη ΔΕΑ.

Επίσης, η εισηγήτρια δεν περιέλαβε καμιά καταδικαστική αναφορά για την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι η Ευρωβουλή εξέδωσε ψήφισμα επί του προκειμένου. Σύμφωνα με αποκαλύψεις η εισηγήτρια της Ευρωβουλής για την Τουρκία Κάτι Πίρι, εμφανίζεται να λαμβάνει εντολές από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ. Ο Βολκάν Μποζκίρ φέρεται να απέστειλε επιστολή στις 26 Ιανουαρίου 2015, υποδεικνύοντας προς την Κάτι Πίρι ότι είναι άδικη η έκκληση προς την Τουρκία να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και ότι η εν λόγω παρότρυνση της Ευρωβουλής πρέπει να στρέφεται προς όλα τα μέρη.

Θα πρέπει να περιληφθούν υποδείξεις «όχι μόνο προς την Τουρκία, αλλά προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να επιτύχουν μια συνολική διευθέτηση στην Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Βολκάν Μποζκίρ, επιχειρώντας προφανώς να μεταφέρει την ευθύνη και στη Λευκωσία. Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς δεύτερη κουβέντα, η σοσιαλίστρια εισηγήτρια έκανε πράξη το θέλημα του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ως αποτέλεσμα, το κείμενο των συμπεφωνημένων συμβιβαστικών τροπολογιών “καλεί την Τουρκία και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να στηρίξουν ενεργώς τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση” της Κύπρου. Η “ευελιξία” που επέδειξε η εισηγήτρια για άμεση ικανοποίηση του αιτήματος Μποζκίρ, στο πλαίσιο της έκθεσης της Ευρωβουλής, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και ενισχύει την τάση αμφισβήτησης της αμεροληψίας της.

Η αναγνώριση του ψευδοκράτους με την δική μας ανοχή και υποταγή έχει μπει προς και την δημιουργία τετελεσμένων στο Κυπριακό, για να φέρουν τον λαό μας μπροστά σε σημαντικά διλήμματα, για να αποδεχθεί την εθνοκτόνο σχέδιο.

Έλληνες αφυπνιστείτε, η πατρίδα μας και το μέλλον του λαού μας κινδυνεύουν…