Πλήρως συνδεδεμένη φαίνεται πως είναι η πορεία του Κυπριακού με την “επιτροπή ακινήτων περιουσιών” στα κατεχόμενα για την επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Το τμήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο είναι αρμόδιο για την εξέταση των ζητημάτων που αφορούν τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα συσχετίζει την πορεία του κυπριακού με τις υποθέσεις των περιουσιών καθώς επιμετρά τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και κινείται βραδέως.   

Συγκεκριμένα στην τελευταία σύνοδο η επιτροπή παρέπεμψε το θέμα σε δύο μεταγενέστερες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο του 2014 και τον Μάρτιο του 2015, ενώ η εξέταση αναμένεται, όπως σημειώθηκε, να γίνει υπό το πρίσμα των σχετικών δεδομένων ή γεγονότων, κάτι που προφανώς παραπέμπει στις εξελίξεις του Κυπριακού και στην ελπίδα πως θα υπάρξει συμφωνία αναφορικά με το περιουσιακό.

Αξίζει φυσικά να τονίσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης παραβλέπει τις παραβιάσεις της Τουρκίας και αφήνει στο περιθώριο το θέμα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα με πρόφαση την αναμονή εξελίξεων. 

Αποδεδειγμένα το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν φαίνεται πως είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε λήψη οριστικής απόφασης η οποία θα αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα της “επιτροπής” κι έτσι επιλέγεται συστηματικά η τακτική της μετακίνησης της εξέτασης σε κατοπινό στάδιο, επιτρέποντας επί της ουσίας στα πράγματα να συνεχίσουν ως έχουν.

Με την παρούσα τακτική όμως η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί την αρχική της στάση όσον αφορά τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα εφόσον η “επιτροπή” συνεχίζει να διατηρείται και να εδραιώνεται ως η μοναδική “δίοδος” για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν το περιουσιακό. 

Εξέλιξη όμως που προφανώς είναι εις βάρος του κυπριακού Ελληνισμού και της πατρίδας μας καθότι οι πολιτικάντηδες μας δεν είναι ικανοί να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα προς αποτροπή του δυσάρεστου φαινόμενου, με αποτέλεσμα η Τουρκία να αποκτά “νόμιμα” τα κατεχόμενα εδάφη μας.

Συγκεκριμένα η επιτροπή του Συμβουλίου επικαλείται την αίτηση της Κύπρου προς το Συμβούλιο της Ευρώπης κατά το έτος 2011 και στην οποία οι η Κυπριακή Δημοκρατία ζητούσε να ανασταλεί η εξέταση των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα μέχρι να εξεταστούν από το ΕΔΑΔ πρόσθετα ερωτήματα τα οποία είχε αποστείλει και τα οποία αφορούσαν το κατά πόσο μπορεί να υποχρεωθεί η Τουρκία να τερματίσει την παράνομη πώληση και εκμετάλευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Παρόλαυτα η υπόθεση ακόμη εκκρεμεί και δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως τοποθέτηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με τα ερωτήματα που ετέθηκαν και με την επιτροπή Υπουργών από την πλευρά της να σημειώνει πως τον Μάρτιο του 2012 προέβη σε εξέταση του όλου ζητήματος χωρίς να έχει λάβει ουδεμία θέση είτε για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων είτε για τις παράνομες πωλήσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών από την Τουρκία. 

Οι εταίροι μας προφανώς εκμεταλλεύονται περιστάσεις αλλά και αφορμές που οι ίδιοι οι κυβερνώντες μας τους προσφέρουν προκειμένου να επιτρέψουν στην Τουρκία να δρα ανενόχλητη και να ασελγεί εις βάρος της πατρίδας μας. Μέσα από την πάροδο του χρόνου αποδεικνύεται περίτρανα πως ουδείς δεν μάχεται επί της ουσίας να βάλει ένα φρένο στην τουρκική αδιαλλαξία αντιθέτως ακόμα και οι ίδιοι οι πολικάντηδες μας συναινούν και σιωπούν. 

Είναι ιστορική ευκαιρία του Ελληνισμού να ξεκινήσει την δική του αντεπίθεση στέλνοντας στο Ευρωκοινοβούλιο τους Εθνικιστές, για να απαιτήσουν τα νόμιμα δίκαια μας και σε συνεργασία με άλλα Ευρωπαϊκά κόμματα να θέσουν σε ισχύ ένα ισχυρό μας όπλο, βέτο στην Τουρκία.