Ψηφίστηκε στην ολομέλεια της βουλής η (ν)τροπολογία που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ με την πλήρη στήριξη του ΑΚΕΛ, καθώς κατ’ εντολή του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί καταργείται από τα σχολεία μέσης εκπαίδευσης η επετειακή αναφορά στο Ενωτικό Δημοψήφισμα. Η τροπολογία που ξεφτιλίζει τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κύρος της βουλής εγκρίθηκε με 30 ψήφους υπέρ και 20 κατά.

Από το πρωί, δεκάδες μέλη του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) βρέθηκαν έξω από την βουλή φωνάζοντας αντιομοσπονδιακά συνθήματα, σείοντας την βουλή και στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα πως δεν θα γίνει ανεκτή η υποταγή στον κατακτητή. Κεντρικό σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα ήταν: «Το Ενωτικό Είναι Ιστορία – Μα ο ΔΗΣΥ το Πούλησε για την Ομοσπονδία».

Έγινε σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως η μοναδική φωνή Εθνικής Αντίστασης στην Κύπρο του 2017 είναι το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα. Στην Κύπρο της υποταγής και του προσκυνήματος για όσο υπάρχουν άτομα που κρατάνε άσβεστη την φλόγα της ΕΟΚΑ, όσο υπάρχει έστω και ένας ΕΛΑΜίτης δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα για χάριν της Ομοσπονδίας να ξεπουλήσει 3000 χρόνια Ελληνικής Ιστορίας.

Από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής τα Παιδιά με τα μαύρα έστειλαν ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, δια στόματος του Προέδρου του Κινήματος Χρίστου Χρίστου:
«Αρκεί μονάχα η απόφαση ενός μαθητή, ενός αγρότη, ενός γεωπόνου και ενός οδηγού ταξί για να αλλάξει η Ιστορία και να πάμε απ’ την Αρχή.
Η Κύπρος ήταν, είναι και θα μείνει για πάντα ΕΛΛΗΝΙΚΗ».

* Συμβολικά μέλη του Ε.ΛΑ.Μ. έριξαν φέσια για τις ηγεσίες του ΔΗΣΑΚΕΛ