15 Νοεμβρίου 1983 – 15 Νοεμβρίου 2017, 34 χρόνια μετά την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην γη των προγόνων μας και η μεγαλύτερη μάζα της νεολαίας βρίσκεται αποχαυνωμένη σε καφετέριες, ενώ άλλοι σε «αντικατοχικές» συναυλίες παρέα με τον κατακτητή. Απέναντι στο κύμα της σήψης και της υποταγής βρίσκεται αγέρωχη η Περήφανη Ελληνική Νεολαία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου, όρθιοι σε ένα κόσμο ερειπίων.

Την ησυχία της καθημερινότητας στο κέντρο της Λευκωσίας διατάραξε η Εθνικιστική φάλαγγα, αποτελούμενη από εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές που δεν ξεχνούν, δεν συμβιβάζονται, δεν υποχωρούν και αντιστέκονται. Τα εθνικιστικά και αντιομοσπονδιακά συνθήματα ταρακούνησαν στο πέρασμά τους την βουλή φτάνοντας μέχρι το οδόφραγμα της ντροπής, στέλνοντας το μήνυμα σε κάθε ομοσπονδιακό πολιτικάντη ότι «Η Κύπρος Δεν Πωλείται, Είναι Ελληνική».

Στο γνωστό σημείο, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, εκεί απέναντι από τον Αττίλα, αναμετράμε κάθε χρόνο τις δυνάμεις μας απέναντι στην ίδια την ιστορία. Βλέπουμε τον κάθε εθνοφρουρό που πολέμησε και τον κάθε αγνοούμενο να μας καλούν σε αντίσταση. Ακούμε την φωνή του ΕΛΔΥΚάριου Λοχαγού Σταυριανάκου να βροντοφωνάζει «Εδώ είναι Ελλάδα και θα την υπερασπιστούμε μέχρι ενός». Βλέπουμε μπροστά μας τον Τάσο που κείτεται στο χώμα, όμως η μπλούζα του που αναγράφει «Απελευθέρωση η μόνη λύση» μας δείχνει τον δρόμο της αρετής. Μπροστά μας ξεπροβάλλει η φιγούρα του Σολωμού πάνω στον ιστό να κατεβάζει το πανί της σκλαβιάς, διότι δεν συμβιβάστηκε ποτέ με την κατοχή. Η ηρωική τους θυσία, μας προστάζει να συνεχίσουμε το έργο τους και να μείνουμε πιστοί στα ιδανικά μας.

Απέναντι στην ίδια την ιστορία και τους νεκρούς του Έθνους, τα παιδιά με τα μαύρα δίνουμε τον ιερό όρκο πως δεν θα υποχωρήσουμε και θα δώσουμε αγέρωχοι τον αγώνα μας ενάντια σε κάθε λύση ομοσπονδίας. Έχουμε χρέος άλλωστε, απέναντι σε όσους με το αίμα τους πότισαν το δέντρο της Λευτεριάς, να σταθούμε αντάξιοί τους.

Διαφοροποιώντας λίγο τους στίχους ενός τραγουδιού, αυτή την στιγμή το ΕΛΑΜ είναι «Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Κύπρος που επιμένει», καθώς σε μια εποχή που όλοι συμβιβάστηκαν με τον κατακτητή, ξεγράφοντας μέχρι και την ιστορία μας στον βωμό της ομοσπονδίας, η μοναδική φωνή Εθνικής Αντίστασης που θυμίζει ακόμη Ελλάδα είναι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο. Τώρα που όλοι προσκύνησαν, συμβιβάστηκαν και ξέχασαν, «το ΕΛΑΜ επιμένει να θυμάται, κατορθώματα παλιά, για Λεβέντες που πεθάναν, για ένωση και λευτεριά».

Σήμερα, το Μέτωπο Νεολαίας του ΕΛΑΜ, υπενθύμισε σε αυτούς που λαμβάνουν εντολές από το «προεδρικό» των κατεχομένων, ότι η Κύπρος Δεν Πωλείται, Γιατί Περιφρουρείται.

Πέτρος Αυγουστή
Μέτωπο Νεολαίας
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου