Το Κυπριακό στην σημερινή του κατάσταση, με τα υπάρχων δεδομένα, βρίσκεται σε μία τελματώδη κατάσταση, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία καλείτε να δώσει απαντήσεις και λύσεις προς τον κυπριακό ελληνισμό.

Είδαμε τις προηγούμενες εβδομάδες την εκλογή του Τατάρ στα κατεχόμενα. Ένας ψευδοηγέτης, φερέφωνο της Άγκυρας και μαριονέτα του Ερτογάν. Τι σημαίνει αυτή η επιλογή; Ασφαλώς τίποτε άλλο, παρά την προώθηση πολιτικών και στρατηγικών σχεδιασμών της Τουρκικής Κυβέρνησης από και προς τα κατεχόμενα.

Λύση δύο κρατών ή πολιτική ισότητα μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης. Τι εννοεί με αυτά και ποια η απάντηση από πλευράς της Κυβερνήσεως μας; Από την μία πλευρά έχουμε την άμεση διχοτόμηση του νησιού μας, ενώ από την άλλη την ομοσπονδοποίηση υπό τουρκικών προδιαγραφών λύση, η οποία θα επιφέρει σταδιακά την διχοτόμηση, μέσω της νομιμοποιήσεως και αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Η λεγόμενη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η κατάργηση της και δημιουργίας ενός νέου κράτους, υπό την βάση των δύο λεγόμενων κοινοτήτων στο νησί, και τον γεωγραφικό διαχωρισμό του νησιού, εάν και εφόσον αποδεχτούμε έμμεσα ή άμεσα τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής, κάτι που προωθείτε τόσα χρόνια από τις συνομιλίες μας στο Κυπριακό.

Οδηγούμαστε σε μία νέα άτυπη πενταμερή, που θα καταλήξει είτε με νέες υποχωρήσεις, είτε σε νέο αδιέξοδο στο Κυπριακό. Το τραγικό της υποθέσεως είναι ότι Κυβέρνηση και τα πλείστα πολιτικά κόμματα, αποδέχονται την συνάντηση ‘’των δύο ηγετών’’ με την Αμερικανίδα αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών , και την σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, δίχως όμως να έχουν εναλλακτικό σχέδιο, σε τυχόν νέο ναυάγιο.

Μία νέα άτυπη πενταμερής, υπό την μορφή απειλών, καθώς η Τουρκία έχει περικυκλώσει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει προχωρήσει στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, με αποκορύφωμα το λεγόμενο ‘’πικ νικ’’ Ερτογάν.

Πολιτικά Κόμματα και Κυβέρνηση, βγήκαν να καταδικάσουν φραστικά και με προσφυγές προς τα Ηνωμένα Έθνη, την νέα τουρκική πρόκληση. Ουσιώδεις όμως πολιτικές και διπλωματικές απαντήσεις, όπου να δημιουργούν, είτε διπλωματικό, είτε οικονομικό κόστος στην Τουρκία και το Ψευδοκράτος, δεν εφαρμόσαμε.

Επιβάλλεται, έστω και αργά, η εφαρμογή στρατηγικής από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και της ευρύτερης περιοχής μας. Οι λεγόμενες συμμαχίες από πλευράς Προεδρικού, δεν πρέπει να μένουν μόνο στα λόγια και σε συναντήσεις, είτε εικονικές ασκήσεις, αλλά να προχωρήσουν σε αύξηση της ισχύος και γεωπολιτικής αναβάθμισης της νήσου.

Το Κυπριακό θα λυθεί με συνομιλίες και διπλωματικά μέσα. Αυτό είναι αυτονόητο, όμως η διπλωματία αντανακλά το εκάστοτε ισοζύγιο δυνάμεων και ισχύος.

Παναγιώτης Ευριπίδου
Στέλεχος Μετώπου Νεολαίας ΕΛΑΜ