Εδώ και αρκετά χρόνια είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια άγνωστη και διεθνώς ανεφάρμοστη δήθεν λύση του Κυπριακού, στην βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που όμοια της δεν υπήρξε πουθενά. Κάποιοι θέλουν με το ζόρι να μετατρέψουν το λαό μας σε πειραματόζωα και να εφαρμόσουν πάνω τους ένα “Project”, όπως αποκάλεσε το κυπριακό ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, κατά την ομιλία του στην Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 18/11/16.

Αυτό όμως το έκτρωμα που προσπαθούν να σερβίρουν στον λαό, παρουσιάζοντας το σχεδόν ως θεόσταλτο, είναι καταδικασμένο να αποτύχει εν τη γενέσει του. Γι’ αυτό κάποιοι, πρέπει να σταματήσουν να εμπαίζουν και να κοροϊδεύουν τον λαό, ότι αποτελεί λύση, αφού όπως ανέφερα και ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, αυτό το τερατούργημα, δεν πρέπει να το αποκαλούμε λύση, αφού δεν θα λύσει τίποτα, αντιθέτως θα διαλύσει τα πάντα.

Την πικρή πραγματικότητα για το που οδηγούμαστε με την προτεινόμενη δήθεν λύση, την περιέγραψε πολύ σωστά ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά τους εορτασμούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους και ξεκαθαρίζει το που οδηγούμαστε όσο είμαστε εγκλωβισμένοι στο προτεινόμενο πλαίσιο. «Στόχος των συζητήσεων είναι να τερματιστεί η αδικία που συνεχίζεται εδώ και χρόνια στο νησί. Σήμερα η ελληνοκυπριακή πλευρά εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί ενώ στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου εφαρμόζεται εμπάργκο. Σήμερα οι διαπραγματεύσεις αυτές θα αποκαταστήσουν αυτή την αδικία. Και εμείς θέλουμε μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό, μια δίκαιη μοιρασιά η οποία θα περιέχει εκ περιτροπής προεδρίας των δύο πλευρών στην Κύπρο».

Εκεί μας οδηγούν οι αδέξιοι πολιτικοί χειρισμοί των τελευταίων 42 ετών και το κυοφορούμενο έκτρωμα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Έχουμε εδώ και αρκετά χρόνια απεμπολήσει από τα ιστορικά μας δίκαια και ζητιανεύουμε σε όλους τους διεθνής οργανισμούς, συμβιβασμό. Καταφέραμε μέσα από τραγικές υποχωρήσεις να αναβαθμίσουμε το ψευδοκράτος, να εξισώσουμε το θύμα με τον θύτη και να παρουσιάζουμε διεθνώς ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα ενδογενές πρόβλημα, μεταξύ δύο κοινοτήτων, που έχουν κάποιες επιμέρους διαφορές και μέσω κάποιου συμβολαίου θα βρεθεί η χρυσή τομή, για μια «δίκαιη μοιρασιά».

Δυστυχώς για κάποιους, υπάρχουν οι ρομαντικοί, οι ακραίοι, οι παράλογοι, οι απορριπτικοί και όπως αλλιώς γουστάρουν κάποιοι να μας αποκαλούν, που δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο, από όσα πραγματικά μας ανήκουν, σαν Έλληνες της Κύπρου. Δεν ζητιανεύουν για λίγα δράμια λευτεριάς, αλλά απαιτούν και διεκδικούν την απελευθέρωση μας, γιατί σε αυτό το πανάρχαιο νησί όποια πέτρα και αν σηκώσεις, γράφει Ελλάδα. Γιατί για αυτούς το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα δικοινοτικό, αλλά είναι θέμα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Κάπου εδώ θα θέλαμε να επισημάνουμε ένα τεράστιο κενό που εντοπίζουμε, στην ευρύτερη Κυπριακή πολιτική σκηνή και αυτό είναι η είναι η έλλειψη πολιτικού οράματος, καθώς και η μη ύπαρξη μακρόπνοου σχεδιασμού με συγκεκριμένο στόχο, που να προσδιορίζει και να χαράζει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Αντ΄ αυτού ακολουθούμε μια κοντόφθαλμη πολιτική χωρίς όραμα και στόχο, ταξιδεύοντας στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, με την ψευδαίσθηση ότι θα εξημερώσουμε το τέρας που λέγεται Τουρκία.

Έτσι μένουμε προσδεμένοι σε μια εσφαλμένη διαδικασία, με προδιαγραφόμενο αποτέλεσμα την καταστροφή, προχωρώντας ένα σχέδιο που προνοεί όπως πολύ σωστά είπε ο Γιλντιρίμ, μια δίκαιη μοιρασιά. Αυτό ανέφερε και στο βιβλίο του ο Νίκος Κρανιδιώτης, «Ανοχύρωτη Πολιτεία» (σελ.: 279), ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, αποτελεί ένα άλλο είδος διχοτόμησης, με μόνη διαφορά ότι υπάρχει μια κεντρική κυβέρνηση. Δηλαδή με την δική μας συγκατάθεση, υπογραφή και σφραγίδα θα μετατρέψουμε μια παράνομη και δια τις χρήσης όπλων διχοτόμηση, σε μια καθόλα νόμιμη διχοτόμηση. Επ’ αυτού κανείς από τους πολιτικούς μας ταγούς δεν λαμβάνει υπόψιν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, 367,  το οποίο καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απέχουν από οποιαδήποτε προσπάθεια διχοτόμησης του νησιού. Αρά αυτό που προσπαθούν μετά βίας να εφαρμόσουν, αντιβαίνει ακόμα και τα ίδια τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ας είναι επιτέλους κάποιοι ειλικρινείς απέναντι στον λαό και να του πουν ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει η συγκεκριμένη «λύση», είναι η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς επιστροφή, η αναγνώριση του ψευδοκράτους και η συγκυριαρχία που θα έχει σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου, καθιστώντας τους κυρίαρχους στον βορρά και συγκυρίαρχους στον νότο, μέσω του ρατσιστικού διαχωρισμού.

Για όσους δηλώνουν εκ δεξιών και εξ αριστερών ότι έχουν κουραστεί, γι αυτό θέλουν μια λύση όπως – όπως, τους διευκρινίζω ότι κανείς δεν τους έβαλε εκεί με το ζόρι, αντιθέτως ο λαός απαιτεί επάξια εκπροσώπηση. Όσοι νιώθουν κουρασμένοι και δεν έχουν όρεξη να αγωνιστούν γι’ αυτόν τον λαό, τότε καλά κάνουν να μας αδειάσουν την γωνιά.

Εμείς, τα παιδιά με τα μαύρα, δεν ήρθαμε για να φύγουμε, δεν ήρθαμε για να συμβιβαστούμε, δεν ήρθαμε για να υποκύψουμε, αλλά ούτε να προσκυνήσουμε σε ξένους αφεντάδες και πασάδες. Έχουμε καθήκον έναντι του λαού, να μην ενδώσουμε στο να νομιμοποιηθεί η διχοτόμηση του νησιού, γι αυτό θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την μοναδική δίκαιη λύση του κυπριακού, την απελευθέρωση μας.

Γεάδης Γεάδη

Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος Αγλαντζιάς

Εκπρόσωπος Τύπου

Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)