Ορισμένοι συμπεριφέρονται λες και δεν το περίμεναν. Τι δεν περίμεναν και από ποιούς; Ας απαντήσουν πλέον ξεκάθαρα στον λαό. Τι δεν ανέμεναν; Ερωτούμε ξανά και θα συνεχίσουμε να ρωτάμε. Ποτέ δεν θα πάψουμε να ρωτάμε μέχρι να πάρουμε επιτέλους τις ανάλογες απαντήσεις. Όπως δεν θα πάψουμε να λέμε ΟΧΙ στην Ομοσπονδία. ΌΧΙ στην Τουρκοποίηση. ΌΧΙ στα σχέδια του Σουλτανάτου που πάει να δημιουργήσει ο ανώτατος άρχων της Άγκυρας και της Τουρκίας γενικότερα. ΌΧΙ δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Κύπρος προτεκτοράτο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ονειρεύεται ο Ερντογάν.

Δεν είναι θέμα εάν δικαιώνεται το ΕΛΑΜ, που προειδοποιούσε για τα όσα τελικά συνέβησαν. Δεν διακατεχόμαστε από ευσεβοποθισμούς και αυτό είναι φανερό προς όλους. Στόχος μας είναι η διαφύλαξη της Πατρίδας μας. Και είμαστε περήφανοι που παρά τις αντιξοόητες σταθήκαμε απέναντι σε αυτό που το σύστημα επέβαλλε.

Μήπως δεν ανέμεναν ότι ο Μουσταφά θα τους τα άλλαζε την υστάτη; Μήπως δεν υπολόγιζαν ότι  ο Μουσταφά θα έπαιρνε οδηγίες τις τελευταίες ώρες από τον Μπαμπά Ερντογάν; Όπως και έγινε δηλαδή, αφού όλες οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι αργά ψες το βράδυ ο Σουλτάνος ενημέρωσε τον Μουσταφά Ακιντζί ότι δεν έχει δικαίωμα να συζητεί για την Μόρφου. Ως εκ τούτου, από το το απόγευμα και μετά ο Μουσταφά άρχισε να αλλάζει πρόσωπο και να παρουσιάζει μια σκληρότερη και πιο άτεγκτη στάση που οδήγησε την δική μας πλευρά σε αδιέξοδο.

Ο Ερντογάν είναι επικίνδυνος και για τον ελληνισμό και γενικότερα για ολόκληρη την περιοχή. Ο Μουσταφά Ακιντζί λάμβανε οδηγίες ξεκάθαρα από την Άγκυρα, η οποία του απαγόρευε οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες. Και το Μοντ Πελεράν 2 ήταν φανερά μια πρωτοβουλία του ιδίου του Μουσταφά, ο οποίος έδειχνε ότι θα ήταν περισσότερο ελαστικός όσον αφορά στην επιστροφή των προσφύγων, στα εδάφη που θα επέστρεφε η Τουρκία και γενικότερα στο θέμα της Μόρφου. Όμως, όπως διαφάνηκε στο τέλος των διαπραγματεύσεων επί του δευτέρου γύρου στο Ελβετικό Θέρετρο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν είχε την έγκριση του Ερντογάν για οποιαδήποτε παραχώρηση. Άρα, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν τα εδάφη μας πίσω. Γι΄αυτό είναι λογικό ότι αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  Νίκο Αναστασιάδη με την επιστροφή του στην Κύπρο να πάρει επιτέλους έστω και την υστάτη τις σωστές αποφάσεις όπως το άμεσο κλείσιμο των οδοφραγμάτων και να καταδικάσει επιτέλους την Τουρκία θέτοντας το κυπριακό στην σωστή του βάση μακριά από λύσεις τύπου Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συνέβηκε στο Μοντ Πελεράν 2 θα βρείτε σε άλλο ρεπορτάζ μας

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Διεθυντής Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας

Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο