Μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας της βουλής για να θεσπιστεί το «αδίκημα της γυναικοκτονίας», ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λάρνακας Σωτήρης Ιωάννου, ξεκαθάρισε τα πιο κάτω:

«Κυρία Πρόεδρε,

Το ΕΛΑΜ προασπίζεται και υπερασπίζεται την ισότητα των φύλων. Αυτό το έχουμε αποδείξει και με προτάσεις νόμου αλλά και με συγκεκριμένες πράξεις. Σε αυτό το ζήτημα θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι. Τα δικαιώματα και των δύο φύλων είναι τα ίδια και αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαταράσσεται στον ποινικό μας κώδικα, στο σύνταγμα ή στη νομοθεσία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Η πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ για απαγόρευση της μαντήλας στους δημόσιους χώρους της Κύπρου και τα δημόσια εκπαιδευτήρια. Πολλοί τώρα γελάνε ή εκνευρίζονται αλλά δεν επικαλούνται όπως κάνουν συνήθως σχετικές αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων. Η ισλαμική μαντίλα αποτελεί προϊόν καταπίεσης, συμβολίζει δε την υποταγή των γυναικών, τη μειονεκτική θέση στην οποία σύμφωνα με τους μουσουλμανικούς νόμους πρέπει να βρίσκονται με τον άνδρα και προσβάλει την γυναικεία αξιοπρέπεια.

Το δεύτερο που θέλουμε να τονίσουμε, είναι την ανυπαρξία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Κύπρο αναφορικά με την προστασία των γυναικών απέναντι στις διάφορες ανάγκες που προκύπτουν για την επιβίωση τη δική τους μαζί με την οικογένεια τους.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Επίδομα τέκνου, επίδομα μονογονιού, ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας. Αυτά είναι τα δικαιώματα των γυναικών που οφείλουμε να διασφαλίσουμε. Σε αυτά τα ζητήματα οι γυναίκες της Κύπρου σήμερα αντιμετωπίζουν βασικά προβλήματα αλλά η Πολιτεία κωφεύει και κλείνει τα μάτια.

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις οφείλουμε ως Βουλή να κινητοποιηθούμε.

Όσον αφορά την πρόταση νόμου εμείς θα την καταψηφίσουμε. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει οποιοσδήποτε νομικός λόγος για εφαρμογή μίας τέτοιας νομοθεσίας. Το αδίκημα του φόνου είναι εξίσου ποινικά κολάσιμο και επισύρει τη μέγιστη ποινή. Αυτή της διά βίου φυλάκισης. Άρα πέραν από κάτι συμβολικό δεν θεωρούμε ότι η πρόταση νόμου θα επιλύσει τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως Κράτος.

Όπως ακούστηκε και στην Επιτροπή: ουσία είναι η ύπαρξη του αδικήματος και όχι το πως ακούγεται η λέξη. Δεν βρίσκουμε λοιπόν νομικό επιχείρημα για εισαγωγή της λέξης «γυναικοκτονία».

Κλείνοντας, τονίζουμε ξανά τον απεριόριστο μας σεβασμό προς τη γυναίκα. Τη μητέρα, την αδερφή, τη σύζυγο, τη σύντροφο. Στην Κύπρο όμως αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι περισσότερες πράξεις και λιγότερους συμβολισμούς.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο ως ΕΛΑΜ, αντί αυτής της πρότασης λέμε ένα μεγάλο ναι.

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ

Και πώς;

ΝΑΙ ΣΕ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΒΙΑΣΤΕΣ, ΠΟΥ ΝΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΗΜΙΚΟ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟ ΤΩΝ ΒΙΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΩΝ,  

ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΘΟΔΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΙΣΕΣ, ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΩΣ ΣΚΕΥΟΣ ΗΔΟΝΗΣ».