Η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει την τραγική κατάσταση που έχει προκύψει στην τουριστική βιομηχανία. Ξενοδοχεία κλειστά που δεν μπορούν να ανοίξουν αφού δεν υπάρχουν κρατήσεις, πτήσεις οι οποίες ακυρώνονται γιατί δεν υπάρχει ζήτηση, δαιδαλώδεις διαδικασίες και πολυσέλιδα έντυπα τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν και να συμπληρώσουν οι επιβάτες, κάνοντας πολλούς να διαλέξουν άλλους προορισμούς.

Πρωτόκολλα τα οποία στο τέλος της ημέρας είναι ξεπερασμένα και το μόνο που προσθέτουν είναι κόστος, γραφειοκρατία, κάνοντας πολλούς επιχειρηματίες να προτιμήσουν να αφήσουν τις επιχειρήσεις τους κλειστές.

Το αλαλούμ με τις εκατέρωθεν δηλώσεις, διορθώσεις, αλλαγές από τα διάφορα υπουργεία, έξι στο σύνολό μαζί με τους διάφορους επιδημιολόγους διαμόρφωσαν ένα τοπίο αβεβαιότητας για το τι θα ξημερώσει την επόμενη μέρα.

Φτάσαμε στον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού ο οποίος θυμίζει Γενάρη στα χειρότερα του. Εάν νομίζουν οι Αϊνστάιν που μας κυβερνούν ότι τον Αύγουστο τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά, είναι γελασμένοι. Η οικονομία του τόπου έχει συντριβεί, μαζί και οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία που δεν έφταιξαν σε τίποτα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι τεράστιες, το μέλλον είναι ζοφερό και η προοπτική της λεγόμενης ανάκαμψης παραμύθια της Χαλιμάς. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να παραδεχθεί τα ολέθρια λάθη 7 χρόνων διακυβέρνησης που βασίστηκε σε ξένα μπράτσα και αλλοδαπές ονειρώξεις. Σήμερα η Κύπρος εγκαταλείπεται από όλους, επενδυτές, ταμεία, πολυεθνικές, τραπεζίτες, Μένει μόνη με τις Maserati των golden boys, τους ημιτελής πύργους και τις χυμένες σαμπάνιες του lifestyle club της Πινδάρου.

Η πληρότητα των ξενοδοχείων είναι κάτω του 10% και αυτό μας λέει πολλά για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν, έρχεται σύντομα βαρύς χειμώνας χρεωκοπίας μικρών επιχειρήσεων, απολύσεων, πλεονασμών, εκτόξευση κόκκινων δανείων, εκποιήσεων, εξώσεων.

Αν για όλα φταίει η επιδημία τότε τα ίδια θα έπρεπε να ισχύουν για κάθε χώρα, κάτι που πολύ σύντομα θα αποκαλυφθεί αν είναι έτσι, ο λογαριασμός θα έρθει στο τέλος του χρόνου και η κάθε χώρα θα κάνει ταμείο.

Η σύγχρονη απολυταρχία, των ΜΜΕ, του κράτους καταστολής, της πολιτικής ορθότητας, του πολιτικοοικοκομικού καρτέλ που ελέγχει την οικονομική μας ζωή για ακόμα μια φορά έφερε τις χώρες σε ακραίες καταστάσεις, δεν υπάρχει περιθώριο πια ανοχής. Η μάχη για να ανακτήσουμε αυτά που μας πήραν συνεχίζεται, ο εθνικιστής σήμερα είναι ο μόνος που μπορεί να βγάλει τον τόπο από το αδιέξοδο.

Το τέλος του νεοφιλελευθερισμού για πολλές χώρες έχει επέλθει, αναδύει ξανά το εθνικό κράτος της ευθύνης, της πραγματικής οικονομίας, των πραγματικών ανθρώπων να κυβερνήσουν.

Μάριος Βασιλείου
Ά Αντιπρόεδρος ΕΛΑΜ