Όταν η έλλειψη γνώσης περί ενός αντικειμένου και η ανάγκη για προπαγάνδα συνδυάζονται από μια δημοσιογράφο (;) η οποία δεν έχει πραγματικά ιδέα όχι μόνο για την άμυνα της πατρίδας μας αλλά ακόμα και για το παράδειγμα που η ιδία φέρνει για να αντικρούσει το επιχείρημα του Προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου.

Παραθέτουμε το άρθρο όπως το αλιεύσαμε από την ιστοσελίδα του Φιλελευθέρου:

Είναι σχεδόν αδιανόητο -κατά τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ- το Πανεπιστήμιο Κύπρου να λαμβάνει ως κρατική ενίσχυση για το 2017, 65 εκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή που το ταμείο αμυντικής θωράκισης έχει πιστώσεις μόλις (!) για 64 εκατομμύρια ευρώ. «Αν θέλουμε πραγματικά να έχουμε ισχυρή άμυνα, είναι αναγκαίο να επενδύσουμε σαφώς μεγαλύτερα ποσά», μας διαμήνυσε χθες από το βήμα της Βουλής ο Χρίστος Χρίστου. Και, βεβαίως, θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό, με εξαίρεση το κονδύλι για την άμυνα κι ας «καλύπτει κατά το ελάχιστο τις υπάρχουσες ανάγκες».
Αλήθεια, ποιες είναι αυτές οι «υπάρχουσες ανάγκες» που δεν μπορούν να καλυφθούν με 64 εκατομμύρια; Ξεμείναμε από… βλήματα ή δεν αρκούν πλέον οι μίζες; Δηλαδή, αν κόψουμε μερικά εκατομμύρια από την εκπαίδευση για να ενισχύσουμε ακόμα παραπάνω (!) την άμυνα, θα αισθανόμαστε πιο ασφαλείς; Μήπως να «ξεθάβαμε» και εκείνους τους περιβόητους πυραύλους S-300 που… ξεχάσαμε στην Κρήτη και να τους φέρναμε εδώ για να είμαστε πιο ετοιμοπόλεμοι; Τώρα, που -όπως λέει ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ- «στο εθνικό μας ζήτημα διανύουμε κρίσιμες στιγμές» και «ο επεκτατισμός της Τουρκίας λαμβάνει διαστάσεις επίσημης εκφρασμένης πολιτικής από την ηγεσία της κατοχικής δύναμης»;
Και μετά διερωτώμαστε γιατί αυτός ο τόπος δεν βλέπει άσπρη μέρα. Άμα υπάρχουν βουλευτές που θεωρούν την ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων σημαντικότερη από την ενίσχυση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, άμα ο στόχος τους δεν είναι η βελτίωση του αποτυχημένου συστήματος Παιδείας που συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε αλλά η… ανύψωση του εθνικού μας φρονήματος δια μέσου της αγοράς νέων όπλων, σε ποιο μέλλον μπορούμε να ελπίζουμε;
Οι Φινλανδοί έχουν ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο. Έχουν επενδύσει σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και σχολικούς τεχνολογικούς εξοπλισμούς, γιατί θεωρούν την εκπαίδευση ως το κλειδί για μια καλύτερη κοινωνία. Αγαπούν την πατρίδα τους όχι θεωρητικά σαν μια αφηρημένη έννοια, αλλά σαν ζωντανό οργανισμό. Γι’ αυτούς πατρίδα είναι πάνω απ’ όλα οι άνθρωποί τους, τα παιδιά τους. Επενδύουν στη μόρφωση, γιατί αυτή αποδίδει τον καλύτερο τόκο.
Εμείς, για τη ώρα, παραμένουμε προσκολλημένοι στις θεωρίες και τα πατριωτικά συνθήματα, «εκπαιδεύοντας» πολεμοχαρή μορφώματα!

 Βασιλική Ζήνωνος

Λοιπόν ας πάρουμε λοιπόν ένα-ένα τα επιχειρήματα της κ. Ζήνωνος.

Ρωτάει ποιες είναι οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν και δεν μπορούν να καλυφθούν με 64 εκατομυρια Ευρώ και ειρωνικά προσθέτει “Μήπως μας τέλειωσαν τα βλήμματα;”. Ε να την ενημερώσουμε την κυρα Βασιλική πως ναι μας έχουν τελειώσει και τα βλήμματα. Προφανώς δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο της Εθνικής Φρουράς καθώς όλα τα στελέχη συνεχώς μιλάνε για την μείωση των πυρομαχικών εκπαιδεύεσεως, για οπλικά συστήματα που οδεύουν σε σαρανταετία στην υπηρεσία, για πιεστικές ανάγκες αγοράς ή έστω αναβάθμισης οπλικών συστημάτων που λόγο ηλικίας δεν μπορούν να εκτελέσουν την αποστολή τους.

Ταυτόχρονα η ανακήρυξη ΑΟΖ και οι υποχρεώσεις μας για έρευνα και διάσωση στο FIR της Κυριακής Δημοκρατίας προσθέτουν νέες ανάγκες τόσο για το πολεμικό Ναυτικό όσο και για την αεροπορία της Εθνικής Φρουρά.

Έπειτα πάμε στην διαστρέβλωση. Σύμφωνα με την ερμηνεία που κάνει η κ. Ζήνωνος ζητήσαμε να αφαιρεθούν χρήματα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και να δοθούν στο ταμείο Αμυντικής Θωράκισης. Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ ανέφερε απλά πως ο προϋπολογισμός του Παν. Κύπρου είναι μεγαλύτερος από τα χρήματα που δίνονται για εξοπλισμούς της Εθνικής Φρουράς και αυτό είναι όντως απαράδεκτο.

Έπειτα αναφέρεται στη  Φινλανδία και το εκπαιδευτικό της σύστημα. Γνωρίζει η δημοσιογράφος αυτή για τις αμυντικές δαπάνες της Φινλανδίας; Γνωρίζει πως όχι μόνο δεν κατευθύνονται χρήματα στους εξοπλισμούς αλλά και χρήματα που πηγαίνουν για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) πηγαίνουν σε συνεργασίες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με εταιρείες αμυντικών βιομηχανιών; Για όσους δεν γνωρίζουν να τους ενημερώσουμε πως η Φινλανδία έχει μια εύρωστη αμυντική βομηχανία κατασκευάζοντας πάρα πολλά σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Τέλος να σημειώσουμε στην κ. Βασιλική Ζήνωνος πως για να έχει κανείς παιδεία θα πρέπει να έχει κράτος. Για να έχει κανείς ελεύθερο ανεξάρτητο κράτος πρέπει να έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Ιδιαίτερα όταν η μισή μας πατρίδα είναι υπό κατοχή!

Κλείνω με ένα στίχο από την Ιλιάδα (ναι εμείς οι αμόρφωτοι ξέρουμε και Όμηρο) όταν ο Έκτωρας κάκισε τον μάντη δειχνοντάς του ένα κακό οιωνό: “Εις οιωνός άριστος. Αμύνεσθαι περι πάτρης”…