Η ΑΗΚ διέκοψε το ηλεκτρικό ρεύμα από 5.200 οικίες από την αρχή του χρόνου μέχρι τον Ιούνιο για απλήρωτους λογαριασμούς. Περιλαμβάνονται και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού!

Μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου, Λίνου Παπαγιάννη και Σωτήρη Ιωάννου και σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, για την περίοδο 2020-2021 η ΑΗΚ διέκοψε λόγω μη πληρωμής, την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας κατά μέσο όρο σε 9.800 οικιακούς πελάτες. Ο αντίστοιχος αριθμός μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2022 ανήλθε σε 5.200 πελάτες. Το ύψος του οφειλόμενου ποσού ανήλθε κατά μέσο όρο στα €290.

Στον αριθμό των οικιακών πελατών που διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για μη πληρωμή την περίοδο 2020-2021 περιλαμβάνονταν κατά μέσο όρο 440 πελάτες ή ποσοστό 4,5%, οι οποίοι ανήκαν στην οικιακή διατίμηση με κώδικα 08. Δηλαδή, στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ο αντίστοιχος αριθμός μέχρι τα μέσα Ιουνίου του 2022 ανήλθε σε 250 πελάτες ή ποσοστό 4,8%. Το οφειλόμενο ποσό κατά μέσο όρο ανήλθε σε €340.

Στον κωδικό 08 περιλαμβάνονται οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, πρόκειται για πολύτεκνες οικογένειες, λήπτες δημοσίου βοηθήματος, δικαιούχοι ΕΕΕ, λήπτες επιδόματος βαριάς κινητικής αναπηρίας, αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς και άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση (κατά πλάκα σκλήρυνση).

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η κ. Πηλείδου, η ΑΗΚ πριν προχωρήσει σε εντολή διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε υποστατικά των πελατών της καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο πελάτης να διευκολυνθεί και να μπορεί να εξοφλήσει το οφειλόμενο ποσό του. Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει τη σύναψη συμφωνίας αποπληρωμής του οφειλόμενου ποσού με δόσεις μεταξύ ΑΗΚ και επηρεαζόμενου πελάτη. Σε περίπτωση αθέτησης της συμφωνίας αυτής, ενημερώνεται ο πελάτης με μήνυμα sms ότι σε πέντε μέρες θα διακοπεί η παροχή στο υποστατικό του. Επιπρόσθετα, σε αρκετές περιπτώσεις καταβάλλεται προσπάθεια μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πελάτη για εξόφληση του λογαριασμού πριν μεταβεί το συνεργείο στο υποστατικό για τη διακοπή της παροχής.

Περαιτέρω, η κ. Πηλείδου σημειώνει στην επιστολή της ότι οι οικιακοί πελάτες έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο Μηνιαίων Δόσεων για καλύτερη διαχείριση των οικονομικών τους.

Ό,τι και να συμβαίνει, ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) θεωρούμε απαράδεκτο να αποκόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε συνανθρώπους μας και ειδικά σε όσους ανήκουν σε ευάλωτες ή ευπαθείς ομάδες. Καλούμε την κυβέρνηση να επιληφθεί του θέματος άμεσα.

 Θεωρούμε επιπλέον, ανήθικη την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον κατακτητή, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που καταδικάσαμε την καταβολή 170 εκατομμυρίων ευρώ σε λαθρομετανάστες και επιδόματα τους, την ώρα που Κύπριοι δεν έχουν να φάνε, η μένουν χωρίς ρεύμα γιατί δεν μπορούν να το πληρώσουν!…