Την απευθείας ανταλλαγή των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα μεταξύ του χρήστη και του ιδιοκτήτη προωθεί η Τουρκία. Οι κινήσεις της γίνονται και πάλι μέσω της λεγόμενης «επιτροπής ακινήτων περιουσιών» στα κατεχόμενα, προκειμένου να νομιμοποιήσει τις πράξεις της.Η Άγκυρα ασκεί πιέσεις προκειμένου να περάσει νομοθεσία μέσω της οποίας ο νυν χρήστης θα πληρώνει μέρος της αποζημίωσης προς τον Έλληνα ιδιοκτήτη. Η συγκεκριμένη ενέργεια, είναι ενδεικτική της διάθεσης της Τουρκίας να συμβάλλει για επίλυση του Κυπριακού! Αυτές είναι οι καλές προθέσεις της. Ούτε τις αποζημιώσεις που οφείλει στους ανθρώπους που έδιωξε από τα σπίτια τους δεν είναι διατεθειμένη να δώσει!Ο Τουρκο”κύπριος” δικηγόρος Μουράτ Μετίν Χακί, υποστήριξε πως εδώ και καιρό, λόγω ενεργειών της Τουρκίας, η «επιτροπή» έχει μειώσει κατά πολύ τον ρυθμό καταβολής αποζημιώσεων προς Ελληνοκύπριους. Η Τουρκία ζητά από το κατοχικό καθεστώς να προωθήσει «νομοθεσία» σύμφωνα με την οποία το 30% με 40% της αποζημίωσης για την εξαγορά ελληνοκυπριακού ακινήτου μέσω της «επιτροπής» να καταβάλλεται από τον χρήστη. Πράξη που ουσιαστικά παραπέμπει σε αγοραπωλησία μεταξύ χρήστη και ιδιοκτήτη.

Δηλαδή, γίνεται για μια ακόμη φορά ξεκάθαρο, ότι το κατοχικό καθεστώς του Ακιντζί είναι όργανο εξυπηρέτησης τούρκικων συμφερόντων, καθώς όπως βλέπουμε η Τουρκία δίνει τις εντολές και αυτοί τις εκτελούν. Η Άγκυρα στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιεί την «επιτροπή» σαν μοχλό πίεσης προκειμένου να απαλλαχτεί από την αποπληρωμή αποζημιώσεων προς τους Έλληνες.Πάντως δεν μπορεί, παρά μόνο ντροπή να μας προκαλεί το γεγονός ότι για τριάντα αργύρια, μερικοί συμπατριώτες μας ξεπουλούν τα εδάφη τους, στους Τούρκους! Εκτός από το ότι δίνουν Ελληνικό έδαφος του οποίου η αξία δεν μετριέται με χρήματα, στον κατακτητή, δίνουν και την πολυπόθητη νομιμοποίηση σε αυτήν την «επιτροπή»…

H Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς προσπαθούν με κάθε τρόπο να την καταστήσουν νόμιμη έτσι ώστε να λειτουργήσει ως μέσο ξεπουλήματος της Ελληνικής περιουσίας με αποφάσεις μη αναστρέψιμες!