Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Διακήρυξη της Αζαξιό μετά την σύνοδο των μεσογειακών κρατών MED 7, υπήρχαν αρκετές θετικές αναφορές, τόσο για την αλληλεγγύη που εκφράστηκε προς την Ελλάδα και την Κύπρο, κάνοντας αναφορά στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, όσο και για τη στήριξη στο θέμα της μετανάστευσης με έκκληση στην Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών.

Από την άλλη, ευελπιστούμε ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία δεν επαναπαυτούμε για πολλοστή φορά στη στήριξη και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες των MED7.

Είναι ξεκάθαρο ότι η έλλειψη βούλησης και αποφασιστικότητας εκ μέρους της Κυβέρνησης, έχει ως αποτέλεσμα τα τουρκικά ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα, να καταστούν «μόνιμοι κάτοικοι» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) για πολλοστή φορά τονίζει ότι η τουρκική επεκτατικότητα μπορεί να ανακοπεί μόνο με αποτρεπτικό στρατηγικό σχεδιασμό, που θα προκαλεί δυσανάλογο κόστος στην Τουρκία.

Δεν μπορούμε όμως να μην εκφράσουμε και την απογοήτευσή μας για την αναφορά στις προσπάθειες του Αντόνιο Γκουτέρες για συνέχιση της διαπραγμάτευσης από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντάνα στη βάση της ΔΔΟ. Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) θα το επαναλάβουμε για πολλοστή φορά, ότι για να μας σεβαστεί η διεθνής κοινότητα, πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι να σεβαστούμε τους εαυτούς μας, ξεκινώντας από την απόρριψη «λύσεων» τουρκικών προδιαγραφών, όπως είναι η ΔΔΟ.

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)