Την περασμένη Παρασκευή το Μέτωπο Νεολαίας του ΕΛΑΜ έπραξε το αυτονόητο, κάτι που συμβαίνει δηλαδή τις τελευταίες δεκαετίες. Ανήμερα της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, σε μία κατά τα άλλα δυναμική αντικατοχική εκδήλωση, η Νεολαία της Κύπρου έκαψε το σύμβολο της κατοχής. Μία συμβολική πράξη αντίστασης και μνήμης, από παιδιά που θέλουν να δουν την Πατρίδα τους Λεύτερη. Παιδιά που γνώρισαν τα εδάφη των γονιών και των παππούδων τους μόνο μέσα από συγκινητικές εξιστορήσεις γεγονότων.

Έζησα τη δεκαετία του ’90 ως μαθητής, τις δυναμικές εκδηλώσεις της κυπριακής νεολαίας στα οδοφράγματα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά δεκάδες χιλιάδες μαθητές να φωνάζουν πως τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια. Ήμασταν όλοι ενωμένοι. Κάτω από την ομπρέλα της Απελευθέρωσης, ενάντια στην Κατοχή. Τότε που τα συρματοπλέγματα έσπαζαν και οι Τούρκοι στρατιώτες από την άλλη πλευρά μας έθεταν στο στόχαστρο.

Μαζί με τα χρόνια όμως έφυγαν και αυτές οι αντικατοχικές. Πλέον οι μαθητές είναι κάποιες εκατοντάδες, με την πλειοψηφία να προτιμά τις καφετέριες. Σήμερα, οι ομπρέλες είναι πολλές και μιλούν είτε για Επανένωση, είτε επιμένουν στο δίκαιο αίτημα για Απελευθέρωση των εδαφών μας. Σήμερα δεν υπάρχουν συρματοπλέγματα, αλλά οδοφράγματα ντροπής.

Το μόνο που παρέμεινε το ίδιο είναι η αντίδραση του κατακτητή απέναντι στην Ελληνική Νεολαία της Κύπρου. Ανυπότακτη και περήφανη συνεχίζει να στέλνει τα δικά της μηνύματα απέναντι στην κατοχή. Δέκα ημέρες πριν από το Βερολίνο, φώναξε πως στην Κύπρο δεν υπάρχει παρά μόνο ένα κράτος: η Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτό ακριβώς κατέδειξε η αντίδραση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Ένα ασταμάτητο παραλήρημα, με σκοπό να αποδείξει ότι στην Κύπρο υπάρχει και η «ΤΔΒΚ». Αυτός είναι και ο πιο μεγάλος τίτλος τιμής που αξίζει η Νεολαία μας. Θύμησε στους πάντες πως στην Κύπρο υπάρχει κατοχή, νεκροί, αγνοούμενοι, πρόσφυγες και ….ένα παράνομο κράτος που δεν αναγνωρίζετε από κανέναν, παρά μόνο την Τουρκία.

25η Νοεμβρίου ενόψει (Το άρθρο γράφτηκε πριν από την Τριμερή Διάσκεψη του Βερολίνου)

Το ΕΛΑΜ, όπως τόνισα και σε επίσημες δηλώσεις μου, δεν έχει προσδοκίες από την Τριμερή του Βερολίνου. Αντιθέτως, συνεχίζουμε να θεωρούμε πως οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στη λανθασμένη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Παρουσιάσαμε για μία ακόμη φορά στο Εθνικό Συμβούλιο και τον ΠτΔ τη δική μας οπτική. Υπάρχει ανάγκη το Κυπριακό να επανατοποθετηθεί στις ορθές του βάσεις, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε μία δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση στη βάση του Ενιαίου Κράτους, προκαλώντας ταυτόχρονα κόστος στη Τουρκία. Αυτό θα επέλθει μόνο, μέσω μίας νέας εθνικής στρατηγικής που, πέραν των άλλων διπλωματικών μέσων, θα αναβαθμίζει την Άμυνά μας στη λογική της δημιουργίας αποτρεπτικής ισχύος, ενεργοποιώντας ξανά το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδος – Κύπρου, αλλά και ενισχύοντας με σύγχρονα εξοπλιστικά προγράμματα την Εθνική Φρουρά.

Ελληνική Νεολαία, ψηλά τα λάβαρα

Γνωρίζω ότι το κάψιμο του συμβόλου της κατοχής δεν πρόκειται να λύσει το Κυπριακό. Έδωσε όμως το πιο ισχυρό μήνυμα, μαζί με το λεβέντη της Λύσης, των τελευταίων μηνών απέναντι στον κατακτητή. Το πιο ισχυρό μήνυμα ότι δεν ξεχάσαμε και δεν παραδίδουμε την γη των προγόνων μας.

Το ΕΛΑΜ στέκεται απερίφραστα στο πλευρό της Νεολαίας, της περήφανης Νεολαίας της Κύπρου. Κάποιοι επέλεξαν να την στήσουν στον τοίχο ως κοινούς εγκληματίες γιατί αντέδρασαν στην κατοχή της Πατρίδας τους.

Μία νεολαία που συχνά κατακρίνουν ότι μένει απαθής, έπεσε σε λήθαργο και πώς δεν την ενδιαφέρει για το τι συμβαίνει γύρω της. Και όταν αποφασίζει να δράσει την κατηγορούν για πράξεις παραφροσύνης.

Φτάσαμε στο σημείο μία πράξη αντίστασης που σε γενική ομολογία είναι πράξη ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ κατά του παράνομου μορφώματος να θεωρείται πράξη ακραία και ανώριμη.

Δεν τίθεται λοιπόν κανένα δίλλημα. Εμείς στηρίζουμε αυτή την ασυμβίβαστη νεολαία. Τασσόμαστε με αυτούς και ΟΧΙ με τα θέλω, τις επιθυμίες και τις διαταγές της κατοχής, των εκπροσώπων της και τους από εδώ συμπαραστάτες τους!

Επιλέγουμε την νεολαία και όχι την κατοχή!

Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος ΕΛΑΜ
Βουλευτής Λευκωσίας