Άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη “ΣΗΜΕΡΙΝΗ”

Ένα από τα πιο γνωστά διλήμματα του κόσμου είναι εάν το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Την ίδια απορία μου την είχε κάνει ένας φίλος τις τελευταίες ημέρες. Πώς βλέπεις την κατάσταση; Που πάει η Κύπρος; Του απάντησα πως το ποτήρι ούτε μισογεμάτο είναι, ούτε μισοάδειο αλλά τρυπημένο. Τρυπημένο και οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών πέφτει στο απέραντο κενό.

Η λίστα είναι ατελείωτη: Κυπριακό, Οικονομία, Παράνομη Μετανάστευση, Εγκληματικότητα, Διαφθορά. Και όταν με ρωτάνε ποιος φταίει τους απαντώ με έναν μεγάλο Έλληνα ποιητή, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη που το 1896 έλεγε: «Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος».

Ένα αιώνα μετά και η γλαυξ (κουκουβάγια) ακόμα κλαίει στα ερείπια για την τραγική μοίρα του Ελληνισμού. Γιατί κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί ότι ζούμε σε μία χώρα ερειπίων. Οι ειδήσεις της τελευταίας εβδομάδας αυτό ακριβώς αποδεικνύουν.

Αγωγός μέσω Τουρκίας και ευρωτουρκική επαναπροσέγγιση

Πριν από λίγες ημέρες στο Λονδίνο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωνε πως θα μπορούσαμε να συζητήσουμε την μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας. Η ανεκδιήγητη αυτή δήλωση είναι πάγια θέση της Τουρκίας που θέλει να καταστήσει την Ευρώπη όμηρο των συμφερόντων της.

Την ίδια ώρα που η Πρόεδρος της Κομισιόν και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καταπατεί τη συμφωνία της παύσης των υψηλών ευρωτουρκικών διαλόγων, ορίζοντας συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους.

Πέραν του πιο πάνω, το επόμενο χτύπημα για την Κύπρο ήρθε από τους Σοσιαλιστές, στην οποία συμμετέχει η ΕΔΕΚ. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Σοσιαλιστής Ντέιβιντ Σασόλι συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, καταπατώντας και αυτός την ομόφωνη απόφαση των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών, ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ διαφήμιζαν πανηγυρικά τους “Ευρωπαίους συμμάχους που θα στηρίξουν την Κύπρου”. Στην πραγματικότητα όμως εμφανίζονται ως οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι της Τουρκίας, στην προσπάθεια της για καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΑΚΕΛ και διαφθορά

Από την άλλη το ΑΚΕΛ, ωρύεται τον τελευταίο καιρό για τα σκάνδαλα και τη διαφθορά. Αναφέρεται στα χρήματα που δεν επιστρέφει ο Αρχιεπίσκοπος. Γιατί δεν αναφέρεται όμως και στα χρήματα που πήρε από την Focus  και δεν επέστρεψε ποτέ; Μιλά το ΑΚΕΛ για παρακολουθήσεις. Δεν είναι επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ που ο Δ. Χριστόφιας σε Εθνικό Συμβούλιο μίλησε για παρακολούθηση ηγετικών στελεχών του ΕΛΑΜ;

Δημογραφικός μαρασμός και παράνομη μετανάστευση

Την περασμένη εβδομάδα η Στατιστική  Υπηρεσία παρουσίασε τα δημογραφικά δεδομένα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι από μόνα τους τραγικά και επιβεβαιώνουν τα όσα, εδώ και χρόνια, προειδοποιούσε το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο. Η υπογεννητικότητα σε συνδυασμό με την νομιμοποίηση των εκτρώσεων (με τις ψήφους όλων των κομμάτων πλην του ΕΛΑΜ) οδήγησαν το ποσοστό γονιμότητας στο 1.32. Παράλληλα, η κάθοδος μεταναστών (παράνομων και μη) στην Κύπρο αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Με απλά μαθηματικά, σε κάποιες δεκαετίες θα είμαστε μειονότητα μέσα στην ίδια μας την Πατρίδα. Το ΕΛΑΜ κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων τόσο για την πάταξη της υπογεννητικότητας, όσο και για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης. Προτάσεις ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες που θα οδηγήσουν σε λύση του προβλήματος εάν υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση από την εκτελεστική εξουσία.

Γεμάτη ερείπια η Κύπρος, αλλά οι Έλληνες ποτέ δεν υπήρξαν μοιρολάτρες. Σε καμία περίπτωση το ΕΛΑΜ δεν πίστεψε πως πρόκειται να αφήσουμε τους υπαίτιους των δεινών της Πατρίδας μας να συνεχίσουν αβίαστα το έργο τους.

Μέσα στον κόσμο των ερειπίων, οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι. Το προστάζει η Ιστορία μας και τα κατορθώματα των προγόνων μας. Μας το επιβάλλουν οι επόμενες γενιές, οι αγέννητοι. Όποιος και αν είναι ο φταίχτης των ερειπίων, εμείς απαιτείται να τα ανοικοδομήσουμε και να πετύχουμε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Κύπρου σε όλους τους τομείς.

Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε όλους τους Συμπατριώτες μας να σταθούν στο πλευρό μας και να δώσουμε όλοι μαζί τον όμορφο αυτό αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Πολιτική Κάθαρση.

Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος ΕΛΑΜ
Βουλευτής Λευκωσίας