Σοκ σε 10.000 νοικοκυριά – δανειολήπτες μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να διακόψει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ.

Οι δανειολήπτες είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αφού βλέπουν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια τα «φτηνά» δάνεια που είχαν πάρει σε ελβετικό φράγκο να φουσκώνουν επικίνδυνα. Μετά και την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, οι δανειολήπτες βλέπουν τη δόση και τα υπόλοιπα του δανείου τους να αυξάνεται δραματικά περίπου 30%.

Το ιδιωτικό χρέος στην Κύπρο γιγαντώνεται επικίνδυνα και τα κόκκινα δάνεια πλέον με αυτήν τη εξέλιξη θα ξεπεράσουν το 60%. Η εξέλιξη ανατινάζει εκ θεμελίων τους ισολογισμούς των τραπεζών που σίγουρα το επόμενο διάστημα θα επιζητήσουν περαιτέρω κρατικές χρηματοδοτήσεις και θα προχωρήσουν άμεσα στις εκποιήσεις ενυπόθηκων δανείων.

Αυτό όλο το σκηνικό σε συνδυασμό της κατρακύλας της οικονομίας σκιαγραφούν ένα πολύ ζοφερό 2015 για τους φτωχοποιημένους πολίτες της χώρας.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καλεί την κυβέρνηση έστω και την υστάτη να αναλάβει τις ευθύνες της και να θεσπίσει μία εθνική πολιτική για την διαχείριση των κόκκινων δανείων και γενικά του ιδιωτικού χρέους και να σταματήσει να κάνει πλάτες στις τράπεζες και στους μεγάλο-οφειλέτες. Η ανεπάρκεια της προεδρίας της δημοκρατίας πλέον επηρεάζει «θανάσιμα» το βιοτικό επίπεδο των συμπατριωτών μας και οδηγεί την πατρίδα ακόμα σε πιο σκοτεινά μονοπάτια.

Γραφείο Τύπου

Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)