Ανησυχητικά στοιχεία για τη χαμηλή γεννητικότητα παρουσιάστηκαν στη συνεδρία της αρμόδιας ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό ζήτημα, της οποίας προεδρεύει ο βουλευτής της Παράταξης μας Λίνος Παπαγιάννης. Ο δείκτης γεννητικότητας στην Κύπρο βρίσκεται στο 1,3 δηλαδή κάτω από το όριο του 1,5.

«Τα στοιχεία αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι υπάρχει πρόβλημα. Ο δείκτης γεννητικότητας στην Κύπρο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 1,3, και κάτω από το 1,5. Υπάρχει επίσημη στατιστική που καταδεικνύει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και ότι ο πληθυσμός της Κύπρου γερνάει», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής της Παράταξης μας Λίνος Παπαγιάννης.

Οι ηλικίες άνω των 65 ετών, τόνισε ο Λίνος Παπαγιάννης, έχουν ξεπεράσει τις νεότερες κατά πολύ, και τα άτομα μέχρι 14 ετών αποτελούν μόνο το 16% του πληθυσμού για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου από το 2017!   

Ο πρόεδρος της Επιτροπής στάθηκε στους αριθμούς της υπογεννητικότητας που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια και προκαλούν ανησυχία, αφού όπως είπε, από τις 9189 γεννήσεις του 2015, αυτές έπεσαν στις 8016, το 2020.

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαγιάννης ανέφερε πως οι γεννήσεις αλλοδαπών από 1706 το 2015, ανέβηκαν στις 2664, κάτι που σημαίνει ότι είναι το 25% των συνολικών γεννήσεων.

Αυτό που θα μετρήσει, είπε,  είναι «αν επιτέλους γίνουν κάποιες εξαγγελίες πράξεις, επειδή αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, σύντομα ο πληθυσμός της Κύπρου θα αποτελεί μειονότητα στην ίδια του την πατρίδα».

Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί στις επόμενες συνεδρίες της Επιτροπής.