«Η Κύπρος είναι η νέα Λαμπεντούζα της Ευρώπης, επειδή οι περισσότερες άλλες προσφυγικές οδοί έχουν κλείσει και η Συρία απέχει μόλις 200 χλμ. Σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναζητούν τόσο πολλοί πρόσφυγες άσυλο, σε σχέση με τον ντόπιο πληθυσμό της, όσο στην Κύπρο.

Το 2018 ήταν σχεδόν 8.000, 70% περισσότεροι από ότι την προπερασμένη χρονιά. Οι περισσότεροι “δηλώνουν” ότι προέρχονται από τη Συρία και φθάνουν την Κύπρο είτε με σκάφη είτε μέσω των κατεχομένων», γράφει στην ιστοσελίδα του το δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF). Όμως, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες που κατέχει το Κίνημά μας, αυτό δεν ευσταθεί. Γειτονικά κράτη, έχουν έρθει σε επαφή με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να υπάρχει ταυτοποίηση, αλλά η Κυβέρνηση μας αρνείται να συνεργαστεί…

Σημειώνει, επίσης, ότι η μεγαλόνησος «δυσκολεύεται πολύ να αποδεχθεί τον νέο της ρόλο ως χώρα υποδοχής».

Η Κορίνα Δρουσιώτου συντονίστρια της ΜΚΟ Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες γνωρίζει καλά ότι στις κυπριακές αρχές εκκρεμούν περισσότερες από 8.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου, αλλά και ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στέγασης.

Η κ. Δρουσιώτου τονίζει: «Βλέπεις παντού άστεγους πρόσφυγες. Οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν και επίδομα ενοικίου…».

Όλα τα πιο πάνω, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα να υπάρξει επιτέλους αυστηρή μεταναστευτική πολιτική που θα κλείσει τον δρόμο, με αποτρεπτικά μέτρα. Είναι καιρός που πρέπει να διαφυλάξουμε το κράτος και του πολίτες μας, όπως άλλωστε έχουμε υποχρέωση…

Αυτή την στιγμή η Κύπρος βουλιάζει από λαθρομετανάστες, οι οποίοι φτάνουν με οργανωμένο σχέδιο από την Τουρκία, αλλά και από άλλες περιοχές, αφού η Κύπρος αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος και έχουμε καταφέρει να την βλέπουν ως ένα ιδανικό προορισμό, ως την “γη της επαγγελίας”. Και πίσω από όλα αυτά κάποιοι, εγχώριοι και ξένοι, κερδίζουν πακτωλούς χρημάτων, από την διακίνηση μεταναστών.