Καλεσμένος στην μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ ήταν ο Εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Γεάδης Γεάδη, αναφορικά με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί.

Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο συναγωνιστής αναφέρθηκε σε όλα τα κακά που συμβαίνουν στην καθημερινότητα των πολιτών, τόσο στο Κυπριακό, το μεταναστευτικό, τις κυρώσεις, τον πληθωρισμό, η ακρίβεια, η αυξήσεις στα επιτόκια.

Σε σχέση με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, είπε ότι θα πρέπει να γίνουν δύο αναλύσεις. Η πρώτη είναι το οικονομικό κομμάτι, όπου οι τράπεζες οφείλουν να συγχρονιστούν με τις υποδείξεις, καθώς αν δεν το πράξουν υπάρχει σαφέστατος κίνδυνος για κατάρρευση της οικονομίας. Από την άλλη υπάρχει και η πολιτική προσέγγιση, όπου υπάρχει το αίσθημα της αδικίας, εξ υπαιτιότητας των εκάστοτε Κυβερνήσεων. Δηλαδή βλέπουμε να υπάρχουν σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, όμως την ίδια στιγμή κλείνουν τα μάτια μπροστά στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, για την οποία οι εσφαλμένοι πολιτικοί χειρισμοί της επέτρεψαν να βγει διεθνώς από το κάδρο των ευθυνών.

Στην δεύτερη θεματική αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά και τις μειώσεις/μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, μίλησε δια των παραδειγμάτων.

Σε μειώσεις ή και μηδενισμό του ΦΠΑ, είναι ένα μοντέλο που εφάρμοσαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να δώσουν ανάσα στους πολίτες από τον πληθωρισμό και για να στηρίξουν τα νοικοκυριά. Ήταν από τις εισηγήσεις που κατέθεσε αρχικά το ΕΛΑΜ και θα έπρεπε να εισακουστεί ευθύς εξαρχής.

Όσο αφορά τα επιτόκια, έφερε το παράδειγμα της Ελλάδας, που «πάγωσε» τις αυξήσεις των επιτοκίων, για να απορροφήσει τους κραδασμούς στην οικονομία. Παραλλήλως τόνισε, ότι επειδή τα επιτόκια επιβάλλονται από της Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, οι τράπεζες σεβόμενες του πολίτες θα μπορούσαν να έρθουν και να αφαιρέσουν από τους πολίτες όλα παράβολα που πληρώνουν για διατήρηση των λογαριασμών.

Κλείνοντας είπε ότι στο κούρεμα των καταθέσεων οι πολίτες έκαναν θυσίες για να σωθούν οι τράπεζες, σήμερα είναι η σειρά των τραπεζών να στηρίξουν τους πολίτες.