Σήμερα, στο Εθνικό Συμβούλιο, ενημερωθήκαμε εκτενώς για τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί, καθώς και για τις συναντήσεις που πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή με την κ. Λουτ.

Πρωτίστως, ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), συμφωνούμε με την προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε συνομιλίες εφόσον συνεχίζονται οι προκλητικές, επεκτατικές ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θάλασσες, αλλά και οι προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στο Βαρώσι.

Όμως, δεν πρέπει να περιοριστούμε στην «στείρα» άρνηση, αλλά θα πρέπει ως Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσουμε διεθνώς πιέσεις που θα προκαλέσουν πραγματικό κόστος στην Τουρκία.

Κατά δεύτερον, θα πρέπει να τοποθετηθούμε και για τους «όρους αναφοράς», οι οποίοι, όπως έχουμε ενημερωθεί στο Εθνικό Συμβούλιο θα εστιάζονται στο πλαίσιο Γκουτέρες, καθώς και στη Συμφωνία μεταξύ Αναστασιάδη – Έρογλου του 2014, οι οποίες περιλαμβάνουν επικίνδυνες πρόνοιες όπως είναι, μεταξύ άλλων, η μη επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους, η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση, τα δικαιώματα στους σφετεριστές των περιουσιών των προσφύγων, το τ/κ βέτο και η εκ περιτροπής προεδρία.

Επί τη ευκαιρία, θα πρέπει να εκφράσω και την κάθετη διαφωνία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) σε σχέση με τους κατατεθειμένους χάρτες που μετατρέπουν τα κατεχόμενα χωριά και τις κατεχόμενες πόλεις μας εσαεί τουρκικές, με την ανοχή των υπόλοιπων κομμάτων του Εθνικού Συμβουλίου.

Πρέπει επιτέλους να αποβάλουμε το αίσθημα της ηττοπάθειας και να εγκαταλείψουμε τις αδιέξοδες πολιτικές του κατευνασμού που ακολουθούμε μέχρι σήμερα, οι οποίες εξυπηρετούν τις στρατηγικές επιδιώξεις και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Θα πρέπει να αγωνιστούμε για μια δημοκρατική λύση που θα οδηγεί στην πραγματική απελευθέρωση της Κύπρου.

*Δηλώσεις ΜΜΕ*

Γεάδης Γεάδη
Εκπρόσωπος Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)