Στην μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ ήταν καλεσμένος ο Εκπρόσωπος Τύπου της Παράταξης μας Γεάδης Γεάδη, με θέμα την στρατηγική πυξίδα για άμυνα και ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αρχικά ανέφερε ότι αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την Κυπριακή Δημοκρατία η δημιουργία του, αν και την Κυπριακή Δημοκρατία θα την ευνοούσε καλύτερα η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Στρατού.

Κάνοντας μια γενική εκτίμηση, είπε, υπάρχουν και θετικά στοιχεία, όπως και αρνητικά.

Στα θετικά είναι:
– η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης
– αποτελεί βήμα μεγάλης προόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση
– έχει ολιστική προσέγγιση, που είναι σημαντικό για την Κυπριακή Δημοκρατία, σε θέματα όπως κυβερνοεπιθέσεις, διαχείριση πληροφοριών, κυβερνοπολέμου, διάστημα κλπ
– οι αναφορές στην Τουρκία και τις προκλήσεις της στις κυπριακές θάλασσες, όπως και στην εργαλιοποίηση του μεταναστευτικού, ενώ
– αποτελεί ένα ευέλικτο σώμα.

Στα αρνητικά:
– ότι παρά τις εξαγγελίες, είναι παραδεκτά δύσκολο να συσταθεί
– ο μικρός αριθμός των 5000 ανδρών
– η αναγκαιότητα ύπαρξης μεγάλων μεταφορικών μέσων για μεταφορά της δύναμης
ΑΛΛΑ το κυριότερο είναι ο πιθανός εφησυχασμός που θα δημιουργήσει, κυρίως στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κύπρος, οφείλει και πρέπει να επενδύσει σε τέτοια σχήματα, όμως από την άλλη θα πρέπει να παραδειγματιστεί από το Ουκρανικό, καθώς δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες ότι κάποιοι άλλοι θα έρθουν να μας σώσουν, κάποιοι άλλοι θα προασπίσουν την εδαφική μας ακεραιότητα!

Εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να θωρακίσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, θυμίζοντας τα 5 δις από τα κρατικά ταμεία για αμυντική θωράκιση, που έχουν διασπαθιστεί, αντί να επενδυθούν στην Άμυνα της Κύπρου. Επιπλέον, τόνισε επιτακτικά την ανάγκη να αναβιώσει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου.

Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε, πρόσθεσε, ουτοπικές προσεγγίσεις όπως αυτές εκφράζονται από διάφορους πολιτικούς κύκλους με πρωτοπόρο το ΑΚΕΛ, και κάνουν λόγο για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η εισβολή της Ρωσίας, θα πρέπει να παραδειγματίσει, την ίδια στιγμή όμως οι αλυσιδωτές συνέπειες δημιουργούν τεράστιες ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιήσει η Κυπριακή Δημοκρατία!

Ιστορική ευκαιρία σήμερα για την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί η δημιουργία του αγωγού East Med.

Δυστυχώς, η έλλειψη στρατηγικής και γεωπολιτικής αντίληψης οδήγησαν διάφορους πολιτικούς κύκλους να προτρέξουν να διαγράψουν με τεράστια ευκολία τον συγκεκριμένο αγωγό, μετά το “non paper” των Αμερικανών.

Ενδεικτικά να θυμίσουμε τις δηλώσεις Κασουλίδη ότι: «ο αγωγός East Med είναι πηγή προβλημάτων», με την κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή να χαιρετίζει την δήλωση. Ο κ. Τορναρίτης να δηλώνει ότι: «είναι αποκλειστική ευθύνη των Ισραηλινών η μη δημιουργία του αγωγού», ενώ το ΑΚΕΛ αντιπροτείνει αγωγό μέσω Τουρκίας! Ο κ. Έλληνας δε, δήλωνε ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τον αγωγό, γιατί είναι αχρείαστος για την Ευρώπη!

Τα γεγονότα όμως τους διαψεύδουν, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτακτικά τονίζει την αναγκαιότητα να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Θα πρέπει άπαντες να κατανοήσουν ότι ο East Med είναι πρωτίστως έργο στρατηγικής σημασίας και δευτερευόντως οικονομικής σημασίας. Τώρα που δίνεται η ευκαιρία στην Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία.