Καταγραφή τουρκικών προκλήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει η έκθεση προόδου για την τουρκική ενταξιακή πορεία, χωρίς, όμως, να συνοδεύεται από εισηγήσεις για επιβολή ποινών και αποφεύγοντας περιτέχνως να επικρίνει ευθέως την Τουρκία για τη πρωτοφανή προκλητικότητα της. Και δη, όσον αφορά την “εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία” του Αχμέτ Νταβούτογλου, δεν γίνεται καν λόγος.

Στην έκθεση προόδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στα τελευταία γεγονότα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι “η Τουρκία, εκδίδοντας δηλώσεις και εμπλεκόμενη σε δράσεις, αμφισβητεί τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των πηγών υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης για όφελος όλων των Κυπρίων”. 

Επίσης στην έκθεση περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

– Η Τουρκία υποστήριξε την επανέναρξη των συνομιλιών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα.

– Η Τουρκία έδωσε στην επιτροπή αγνοουμένων πρόσβαση σε μια κλειστή στρατιωτική ζώνη στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Όμως θεωρεί ότι η Άγκυρα θα πρέπει να δώσει πλήρη πρόσβαση στα σχετικά με το θέμα στρατιωτικά της αρχεία και στις στρατιωτικές περιοχές.

– H Τουρκία και η Ελλάδα προώθησαν τις αμοιβαίες επισκέψεις των δυο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων σε Αθήνα και Άγκυρα.

– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις συνομιλίες για δίκαιη και τελική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και με τις αρχές επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ.

Πάντως, στη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης με θέμα τις εκθέσεις προόδου των υποψηφίων χωρών ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Στεφάν Φούλε, υπογράμμισε τη σημασία συνέχισης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών της ε/κ και τ/κ κοινότητας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.Ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες στο θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου, ο Στεφάν Φούλε τόνισε “τη σημασία συνέχισης ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για το μέλλον της Κύπρου και συνολικά της περιοχής”.”Η κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου και ο διορισμός του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ως ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά και οι αποφάσεις να προχωρήσουν σε δομημένες διαπραγματεύσεις, αποτελούν ενθαρρυντικές και θετικές εξελίξεις», συνέχισε.

Σύμφωνα με τα όσα εκτιμά ο Στεφάν Φούλε, μια συμφωνία για δίκαιη βιώσιμη και συνολική λύση του Κυπριακού δεν θα ενισχύσει μόνο τη σταθερότητα στην περιοχή δίνοντας νέα ώθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά θα ανοίξει μια δέσμη εναλλακτικών προτάσεων για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων με οικονομικά οφέλη για όλους τους Κύπριους.

Καταλήγοντας ο Επίτροπος αρκέστηκε να εξεφράσει την ελπίδα ότι θα γίνουν εποικοδομητικά βήματα και πάλι για να υπάρξει εκ νέου θετική ατμόσφαιρα στις συζητήσεις για το Κυπριακό … 

Δυστυχώς όταν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε σωστά τα όσα μας ανήκουν, τότε πως μπορούμε να περιμένουμε από τους ξένους και τις Ευρωπαϊκές επιτροπές. Όπως λέει και μια γνωστή παροιμία “όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε” και σήμερα απολαμβάνουμε καρπούς των αδέξιων πολιτικών μας όλα αυτά τα χρόνια.