Αποκαρδιωτικά τα ευρήματα. Στο 1,3% βρισκόταν ο δείκτης των γεννήσεων στην Κύπρο το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην ειδική Επιτροπή της Βουλής για μελέτη του δημογραφικού προβλήματος, βουλευτές της οποίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων και ζητούν την άμεση λήψη μέτρων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της Παράταξης μας Λίνος Παπαγιάννης, ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή, οι γεννήσεις στην Κύπρο το 2015 από Ελληνοκύπριους γονείς ήταν 9.189 σε σχέση με 8.016 το 2020, ενώ οι γεννήσεις από αλλοδαπούς γονείς ανέρχονταν το 2015 στις 1.706 και το 2020 στις 2.664.

Όπως είπε ο κ. Παπαγιάννης, για κάθε τρεις γεννήσεις από Ελληνοκύπριους γονείς υπάρχει και μια γέννηση από μετανάστες γονείς, η αναπλήρωση του πληθυσμού δεν είναι πλέον εφικτή και ο δείκτης των γεννήσεων βρίσκεται στο 1,3%. Πρόσθεσε ότι θα υποβληθεί υπόμνημα προς την Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο και αρμόδια υπουργεία με αρκετές εισηγήσεις για να βελτιωθεί άμεσα το πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του Ε.ΛΑ.Μ χαρακτήρισε επίσης ως πολύ σημαντική πτυχή τη φορολογική ελάφρυνση των ζευγαριών που ζητούν αρκετές οργανώσεις, ενώ είπε ότι η μοναδική φορά που υπήρξε αύξηση γεννήσεων ήταν το 1991 όταν υπήρχε καταβολή ενός μεγάλου ποσό με τη γέννηση ενός παιδιού.

Σε επόμενη συνεδρία της επιτροπής κλήθηκαν να παραστούν οι αρμόδιοι Υπουργοί για να συζητήσουν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού, ώστε να καταγραφεί ολοκληρωμένη η κυβερνητική πολιτική για το ζήτημα αυτό.

«Έχουμε περάσει την κόκκινη γραμμή και το μέλλον του Ελληνισμού σε τούτο τον τόπο έχει ημερομηνία λήξεως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα», υπογραμμίστηκε στην συνεδρία της Επιτροπής.

Δεν αρκεί η επέκταση της άδειας μητρότητας ή να ρυθμιστεί η απασχόληση των παιδιών, αλλά το κράτος αν θέλει να λύσει το πρόβλημα, πρέπει να αρχίσει με μια γενναία επιδότηση της κάθε γέννησης. Έγινε εισήγηση το πρώτο παιδί να παίρνει άμεσα €5000, αν υπάρχει δεύτερος τοκετός €6000 και ούτω καθεξής.

Σημαντικό ζήτημα είναι και η στέγαση των νέων ζευγαριών. Το κράτος πρέπει να εκπονήσει ένα νέο πρόγραμμα μέσω του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και να χρηματοδοτήσει τουλάχιστον την βάση απόκτησης κατοικίας και μετά αντί ενοικίου τα νέα ζευγάρια να πληρώνουν τη δόση τους.

Στις επόμενες συνεδρίες της Επιτροπής μαζί με τους άλλους αρμόδιους Υπουργούς θα πρέπει να παρευρεθούν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Άμυνας, που βλέπει τη μείωση των εθνοφρουρών που κατατάσσονται κάθε χρόνο. «Εδώ υπάρχει ζήτημα εθνικής ασφάλειας», αναφέρθηκε, και υπογραμμίστηκε πως κάθε γέννηση ενός παιδιού μέχρι το θάνατό του αποφέρει στο κράτος ένα εκατομμύριο ευρώ, άρα κάθε γέννηση είναι οικονομικός πόρος για το κράτος.