Εδώ και 2 χρόνια λειτουργεί ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης, ο οποίος, με χρήματα που εξασφαλίζει από δωρεές και χορηγίες ιδιωτών, βοηθά οικονομικά φοιτητές που αντιμετωπίζουν έκτακτες συνθήκες ώστε να μην αναγκαστούν να διακόψουν τις σπουδές τους.

Να σημειωθεί ότι τον Φορέα αυτό τον διευθύνει η εκάστοτε  σύζυγος του Προέρδου της Δημοκρατίας.

Σήμερα κατατέθηκε στην επιτροπή Οικονομικών νομοσχέδιο με το οποίο θα επιτραπεί στον φορέα αυτόν να λαμβάνει χρηματοδότηση και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το νομοσχέδιο αυτό, έρχεται να παραλλάξει πλήρως τον χαρακτήρα του φορέα αυτού, αφού δημιουργήθηκε για να παρέχεται βοήθεια σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες με χρήματα που δωρίζουν ιδιώτες και όχι με χρήματα του κράτους, όπως συμβαίνει με το ΙΚΥ και την φοιτητική χορηγία.

Θεωρούμε απαράδεκτη την κατάθεση του νομοσχεδίου αυτού και καλούμε την Κυβέρνηση να το αποσύρει. Εάν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια που μπορούν να διατεθούν για την οικονομική στήριξη φοιτητών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αυτό πρέπει να γίνει μέσω της αύξησης της χρηματοδότησης για την φοιτητική χορηγία και τις υποτροφίες του ΙΚΥ.

 

Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) επαναφέρουμε την πρότασή μας για άυξηση του κονδυλίου για την φοιτητική χορηγία με παράλληλη τροποποίηση των προϋποθέσεων λήψης της. Πιο συγκεκριμένα ζητούμε όπως καταργηθούν τα περιουσιακά κριτήρια και να παραμείνουν μόνο τα εισοδηματικά, διευρύνοντας έτσι ορθολογιστικά τους δικαιούχους λήπτες.