Φασισμός είναι…

Να πει κάποιος ότι δεν είμαστε μάρτυρες φασιστικών νοοτροπιών στον τόπο μας θα ήταν δυστυχώς λάθος.

Φασιστικό είναι να είσαι η τέταρτη πολιτική δύναμη στην χώρα σου (με τις ψήφους του λαού), αλλά κάποια άλλα κόμματα να μην το αναγνωρίζουν και να σε αποκαλούν «φασίστα».

Φασιστικό είναι να εργάζεσαι νυχθημερόν για τα προβλήματα των πολιτών της χώρας αλλά κάποια άλλα κόμματα να λένε ότι λαϊκίζεις.

Φασιστικό είναι να λες «θα συναντηθώ με όλα τα κόμματα, ενόψει προεδρικών, εκτός ενός: Του Ε.ΛΑ.Μ».

Φασιστικό είναι να εκπροσωπείς μια από τις πιο αιμοσταγείς ιδεολογίες – αντιλήψεις, τον κομμουνισμό (που κατέρρευσε), και να αυτοαποκαλείσαι «κόμμα του λαού και κομμουνιστής».

Φασιστικό είναι να επιμένεις να αποκαλείς τον άλλον «Ναζί» την ίδια ώρα που ο άλλος έχει καταδικάσει δημόσια και έμπρακτα άπειρες φορές τον ναζισμό.

Φασιστικό είναι να αποκαλείς αυτόν που δηλώνει πατριώτης και ότι αγαπά την Πατρίδα και την θρησκεία του «φασίστα».

Φασιστικό είναι να υπενθυμίζεις στην κοινή γνώμη πως το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και κάποια κόμματα να λένε «πως είσαι ακραίος και πως το Κυπριακό είναι πρόβλημα μεταξύ δύο κοινοτήτων».

Φασισμός είναι να πνίγεσαι μέσα στην διαπλοκή, την διαφθορά και τα σκάνδαλα και να διεκδικείς ή να κατέχεις αξιώματα.

Φασισμός είναι να έχεις καταστρέψει μια ολόκληρη οικονομία και μία χώρα, να μην έχεις καταλάβει τίποτα και να μην έχεις παραδεχθεί ποτέ το λάθος σου.

Φασισμός είναι να λειτουργείς ως «μαφία», να συντηρείς το κατεστημένο, να παίρνεις τα σπίτια του κόσμου, να έχεις καταχρεώσει τους πολίτες, να επιβάλλεις αυξήσεις, να έχεις αφήσει τον λαό στο έλεος των τραπεζών και να σε χειροκροτούν οι διάφοροι «σφουγκοκωλάριοι» (με το συμπάθιο κιόλας).

Φασισμός είναι να μην υπάρχει ελευθερία λόγου και έκφρασης, να ελέγχεις παράλληλα μεγάλο αριθμό Μέσων Ενημέρωσης και να λογοκρίνεις.

Φασισμός είναι να έχεις θιγεί από τα λεγόμενα δημοσιογράφου ή από την σάτιρα ηθοποιών κ.α και να τους κόβεις την δουλειά και το ψωμί τους.

Φασισμός είναι να λες τους άλλους φασίστες ενώ εσένα, τα έργα και οι μέρες σου, να είναι γεμάτα από ετσιθελισμό και αυταρχικότητα προς ίδιον όφελος.

Φασισμός είναι να κατηγορείς τους πολιτικούς σου αντιπάλους, αυτοί να απαντούν υπερασπιζόμενοι την αλήθεια και τον εαυτό τους, αλλά εσύ να συνεχίζεις να τους κατηγορείς για τα ίδια πράγματα που σου απάντησαν ή ακόμα σου απέδειξαν.

Φασισμός είναι να έχεις παρανομήσει αλλά να κυκλοφορείς ελεύθερος κατηγορώντας τους άλλους.

Φασιστικό είναι να κινδυνεύει η χώρα σου από την υπογεννητικότητα, οι πολίτες να στερούνται τα πάντα, αλλά εσύ να συνεχίζεις να δέχεσαι λαθρομετανάστες και να τους επιδοτείς κιόλας, την ώρα που έχεις ξεπεράσει τα όρια «φιλοξενίας» τους.

Φασιστικό είναι, μεγάλο ποσοστό του λαού σου να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (επίσημα στοιχεία), και συ να επιβάλλεις πρόστιμα τοποθετώντας κάμερες τροχαίας στους δρόμους για να εισπράττεις χρήματα.

Φασιστικό είναι να έχεις εναποθέσει πολλά στην αστυνομία του κράτους σου αλλά η αστυνομία σου να χρειάζεται ενίσχυση σε προσωπικό και να μην μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στα πιο βασικά.

Φασιστικό είναι να παίρνεις λανθασμένες αποφάσεις από καιρού εις καιρόν για την πανδημία αλλά να μην ακούς τους πλέον αρμόδιους – επιστήμονες, ακόμα και την κοινή γνώμη, και να συνεχίζεις να ταλαιπωρείς με λανθασμένες σου αποφάσεις χιλιάδες πολίτες.

Ε ναι Κυρίες και Κύριοι. Θα μπορούσα να γράφω για ώρες πολλές. Στην Κύπρο έχουμε φασισμό και φασιστικές νοοτροπίες και το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ), δεν έχει καμία σχέση ή ανάμειξη με αυτά…

Δημήτρης Σούγλης

Δημοσιογράφος – Διευθυντής Γραφείου Τύπου Ε.ΛΑ.Μ