Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε το πρώτο εξάμηνο του 2019, η τουρκική προκλητικότητα σε θάλασσα και αέρα, με τις τουρκικές παραβιάσεις να ξεπερνούν τις 569. Ο συγκεκριμένος αριθμός, αφορά παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας με τον ρυθμό τους να αυξάνεται γεωμετρικά και απειλητικά.

Ειδικά, το FIR Λευκωσίας παραβιάστηκε από τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που εισήλθαν στο χώρο ευθύνης του, 472 φορές από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο ενώ τουρκικά πολεμικά πλοία και άλλα σκάφη εισήλθαν στους χώρους ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας 97 φορές.

Οι προκλήσεις των Τούρκων είναι χωρίς τέλος, αφού αντί να μειώνονται μετά και τις εξαγγελθείσες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τις προφορικές καταδίκες των τουρκικών προκλήσεων από τα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γαλλία, η Τουρκία αύξησε τις παραβιάσεις αντί να τις μειώσει.

Πέρα από τις παραβιάσεις από πολεμικά και άλλα αεροσκάφη, σημειώνεται πως η Άγκυρα συνεχίζει κανονικά, αλλά με πολλά προβλήματα και το παράνομο γεωτρητικό της πρόγραμμα. Τα δύο γεωτρύπανα που αγόρασε, το Fatih και το Yavuz, ολοκλήρωσαν τις πρώτες τους γεωτρήσεις εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Πάντως, όσο αφορά το Yavuz παρέμεινε στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα ούτε για τρεις μήνες, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο γεγονός ότι δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει κάποιο κοίτασμα, αφού αντιμετώπισε προβλήματα με τα υποστηρικτικά σκάφη που μισθώθηκαν, αλλά τελικά έκαναν πίσω, μετά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, το Fatih παραμένει ανοικτά της Πάφου και διεξάγει γεώτρηση τα αποτελέσματα της οποίας παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό από την τουρκική εταιρεία πετρελαίων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλος αριθμός από τις παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας, συνδέεται με τις δύο γεωτρήσεις αφού αφορά παραβιάσεις, δηλαδή διελεύσεις χωρίς προηγουμένως να γίνει ενημέρωση και να δοθεί η απαιτούμενη άδεια, προέρχονται από ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού από και προς τις πλατφόρμες.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις διελεύσεις των πλοίων από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού πέραν από τις πολεμικές φρεγάτες, ανάμεσα στις παραβιάσεις εντοπίζονται παράνομες διελεύσεις από υποστηρικτικά πλοία του Yavuz, του Fatih αλλά και του Barbaros που συνεχίζουν τις διελεύσεις τους εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Στην Λευκωσία προκαλούν ωστόσο τεράστια ανησυχία, η παρουσία τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στον κυπριακό ουρανό πρόκειται, ως συνήθως για διελεύσεις F-16 και μαχητικών F-4

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι και οι παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας από τουρκικά drone. Πρόκειται για αυτόνομα αεροσκάφη που καταγράφουν δεδομένα στο έδαφος και όπως φαίνεται από τα σχετικά στοιχεία ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες έχουν πυκνώσει τις παράνομες πτήσεις τους.

Τέλος όσο αφορά τις παραβιάσεις των θαλάσσιων υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόκειται για παραβιάσεις που προέρχονται ως επί το πλείστο από φρεγάτες και πυραυλάκατους του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας που επισκέπτονται παράνομα το Λιμάνι της Αμμοχώστου και συμμετέχουν σε παράνομες ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

ΠΗΓΗ