Συνεκλήθη εχθές το κρίσιμο Eurogroup, στο οποίο ήταν προαποφασισμένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, παρά μόνο συζήτηση περί της συμφωνίας που θα υπογραφεί την Δευτέρα. Συνεπώς, εξαρχής η όλη ιστορία περί της χθεσινής σύγκλισης και της «ρήξης» που δήθεν έγινε είναι εντελώς άκυρη, αφού ήταν εξαρχής βέβαιο ότι δεν επρόκειτο να μην υπάρξει συμφωνία σήμερα.

Αξία όμως έχει να γίνει αναφορά σε συγκεκριμένο δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που επρόκειτο να εκδοθεί από το Eurogroup. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λοιπόν, υπήρξε καταρχήν συμφωνία μεταξύ διεθνών τοκογλύφων και Βαρουφάκη – Δραγασάκη όσον αφορά την ουσία του μνημονίου και ήταν έτοιμοι να υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν.

Όμως η επιβεβαιωτική κλήση μεταξύ Βαρουφάκη – Τσίπρα εμφάνισε κώλυμα ως προς την διατύπωση. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Σακελλαρίδης στο MEGA, το όλο πρόβλημα ήταν στις λέξεις και συγκεκριμένα στο «επέκταση του παρόντος προγράμματος». Το γεγονός ότι έχει ήδη υπάρξει αποδοχή του πλήρους μεγέθους του χρέους, αλλά και της υποχρέωσης αποπληρωμής του, που είναι de facto αναγνώριση των μνημονίων και της συγκεκριμένης πολιτικής λιτότητας δεν έγινε, όμως, θέμα.

Το όλο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αν θα υπάρχει η φράση «επέκταση του παρόντος», η οποία παραπέμπει σε επέκταση του μνημονίου. Αν το 70% του μνημονίου μπει σε ένα νέο πρόγραμμα που θα έχει την ονομασία «γέφυρα» και αργότερα σε αυτό προστεθεί η νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, θα είναι όλα “καλά”. Όλα τα παραπάνω έχουν ήδη συμφωνηθεί και το όλο ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το πώς θα ονομάζεται το νέο μνημόνιο που θα υπογραφεί.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπογράψει το νέο μνημόνιο την Δευτέρα, εξασφαλίζοντας ότι αυτό δεν θα έχει το συγκεκριμένο όνομα, παρότι θα έχει την ίδια ουσία. Όμως τον Έλληνα ουδόλως τον ενδιαφέρει αν το νέο μνημόνιο θα ονομάζεται «γέφυρα», «ποτάμι», «ελιά» ή οπωσδήποτε αλλιώς, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να πουλάει επικοινωνιακή πολιτική ότι «τελείωσε το μνημόνιο». Αυτό που ενδιαφέρει τον Ελληνικό Λαό είναι να τελειώσει η λιτότητα και η υποτέλεια, γεγονός που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, δυστυχώς.

ΠΗΓΗ