Όσοι ασχολούνται έστω και ελάχιστα με θέματα επικοινωνίας θα γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει ο άτυπος (εάν θέλετε) κανόνας Περί Δελτίων Τύπου. Το Δελτίο Τύπου πρέπει να είναι σύντομο και περιεκτικό χωρίς ακαταλαβίστικες ορολογίες και στη σύγχρονη εποχή συνοδεύεται με μια φωτογραφία. Σημαντικό κομμάτι σε ένα Δελτίο Τύπου είναι ασφαλώς η πρόταξη της είδησης ( η καρδιά του μαρουλιού όπως λέγεται στην δημοσιογραφική γλώσσα), καθώς και πρέπει να αποφεύγονται οι μακροσκελείς και ανούσιες προτάσεις. Αυτά για τα Δελτία Τύπου. Τώρα θα μας πείτε μαθήματα μας κάνετε; Όχι. Απλά διευκρινίζουμε στην κοινή γνώμη τι σημαίνει η φράση θα εκδώσω Δελτίο Τύπου όπως δηλαδή αναμένεται να πράξουν Αναστασιάδης και Ακιντζί αύριο.

Τώρα, κατά πόσον με ένα απλό Δελτίο Τύπου μπορούν να ενημερωθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και κατά πόσον θα μπορέσει όλος ο κυπριακός λαός να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει είναι άλλου Παπά Ευαγγέλιο. Διότι,  ο κυρίαρχος κυπριακός λαός οφείλει να έχει άμεση ενημέρωση από τον άνθρωπο που επέλεξε στην προεδρία της Δημοκρατίας και όχι επειδή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το πήρε προσωπικά το όλο θέμα να κινείται όπως τον βολεύει. Διότι, το κυπριακό δεν είναι πρόβλημα του Αναστασιάδη, αλλά ολόκληρης της Κύπρου και καλά κάνει έστω αργά να το καταλάβει. Από την μια έχουμε τις συνεχείς υποχωρήσεις προς την Τουρκοκυπριακή πλευρά και από την άλλη είναι η ελλειπής ενημέρωση για το τι ακριβώς λέει τι ακριβώς υπόσχεται ως αντιπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς. 

Τα πράγματα, πολλές φορές στην πολιτική είναι πιο απλά από ότι νομίζει ο καθένας από εμάς. Άσχετα, εάν κάποιοι τα περιπλέκουν για να καταδείξουν πιθανές δυσκολίες. Εάν τώρα (και επιστρέφουμε στο αρχικό μας θέμα) Αναστασιάδης και Ακιντζί  αντί να εκδώσουν ένα Δελτίο Τύπου ετοιμάζονται να μας παρουσιάσουν κάτι πολύ διαφορετικό τότε έχουμε να πούμε για ακόμη μια φορά ότι άλλα αφήνουν να εννοηθούν, άλλα εννοούν και άλλα κάνουν. Και το ερώτημα που εγείρεται είναι όταν για ένα απλό πράγμα όπως η ανακοίνωση ή το Δελτίο Τύπου δεν μπορούν να ξεκαθαρίσουν στην κοινή γνώμη τι ακριβώς εννοούν πώς θα εμπιστεύτουμε αυτά που διαπραγματεύονται;