Με την εκλογή Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της Τ/’κ’ κοινότητας το Κυπριακό βγήκε από τον πάγο και κινείται σε εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς.

Τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί έχουν πετύχει σε επικοινωνιακό επίπεδο τουλάχιστον, να δημιουργήσουν ίσως το θετικότερο κλίμα που υπήρξε ποτέ μεταξύ των δυο κοινοτήτων μετά την εισβολή. 

Η επανέναρξη των συνομιλιών μετά τις θερινές διακοπές θα σημάνει σημαντικές εξελίξεις αφού οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών θα πατήσουν γκάζι, με τις ευλογίες πάντα του ξένου παράγοντα. Καταλυτικό ρόλο θα παίξουν και οι εκλογικές διαδικασίες στην Τουρκία οι οποίες θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα εντός Νοεμβρίου. 

Στις 25/8 οι δυο διαπραγματευτές Μαυρογιάννης και Ναμί, θα συναντηθούν ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για την συνάντηση που θα έχουν Αναστασιάδης και Ακιντζί την 1/9. Περιουσιακό και εδαφικό αποτελούν αυτή την στιγμή την πιο καυτή πατάτα αφού εάν οι δυο πλευρές καταλήξουν σε αυτό το ζήτημα, τότε το αμέσως επόμενο μεγάλο εμπόδιο θα είναι αυτό των εγγυήσεων. Στις υπόλοιπες πτυχές του Κυπριακού και κυρίως στην διακυβέρνηση του νέου Ομόσπονδου Κράτους, Αναστασιάδης και Ακιντζί λίγο ή πολύ φαίνεται να έχουν κοινή γλώσσα όπως, για παράδειγμα, εκ περιτροπής Προεδρία και σταθμισμένη ψήφος. 

Η ταχύτητα των εξελίξεων, αλλά και του κλίματος που δημιουργείται τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από αρκετά ΜΜΕ μέσω δημοσκοπήσεων υπέρ της λύσης, δίνει την απαραίτητη ώθηση που ζητεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ώστε μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι το Κυπριακό να επιλυθεί.

Σε ρυθμούς Κυπριακού χορεύουν και τα κόμματα αφού αναμένεται ένας πολιτικά θερμός Σεπτέμβριος λόγω της επανέναρξης των συνομιλιών.

Το ΑΚΕΛ δια μέσω του Χρίστου Χριστοφίδη μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος, χαιρετίζει δηλώσεις του ΥΠΕΞ  Ιωάννη Κασουλίδη, για αναφορές στις οποίες προέβηκε στον Τύπο, με τις οποίες απορρίπτει το ΝΑΤΟ ως επιλογή για το θέμα των εγγυήσεων.

Είναι σαφές ότι το ΑΚΕΛ το οποίο θέλει να πει «ναι» στο επερχόμενο σχέδιο λύσης του Κυπριακού ζητά από την κυβέρνηση Αναστασιάδη με την σειρά του τις δικές του εγγυήσεις ώστε να δημιουργηθεί το μεγάλο μέτωπο υπέρ της Ομοσπονδιακής λύσης μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.  

Ακολουθεί η δήλωση του Χρίστου Χριστοφίδη:

«Χαιρετίζουμε τις συγκεκριμένες αναφορές του ΥΠΕΞ κ. Ιωάννη Κασουλίδη, οι οποίες δημοσιεύονται την Κυριακή (23/08) σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», για το επιζήμιο της ύπαρξης στρατών και της «χρήσης» του ΝΑΤΟ στη λύση του κυπριακού. Ευελπιστούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση θα μείνουν σταθεροί μέχρι τέλους σε αυτή τη σωστή θέση.

Η θέση ότι στη λύση του κυπριακού η ύπαρξη στρατών δεν θα βοηθήσει την αναγκαία ασφάλεια στο νησί για Ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, όπως και η θέση ότι στρατιωτικοί οργανισμοί, και ιδιαίτερα το ΝΑΤΟ, δεν θα συμβάλουν στην ασφάλεια αλλά αντίθετα θα λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά, είναι πάγιες θέσεις του ΑΚΕΛ. Όχι στο ΝΑΤΟ, όχι σε στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο. Αυτή τη θέση υπογραμμίσαμε και πρόσφατα.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης να εργάζεται για μια σωστή, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού, στα πλαίσια των πάγιων και διαχρονικών αρχών που έχουμε θέσει».

ΠΗΓΗ