Στην ολομέλεια  της βουλής τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος Χρίστου κατά την συζήτηση της πρότασης του ΔΗΣΥ για την έμμεση κατάργηση της εκετειακής αναφοράς στο Ενωτικό Δημοψήφισμα στα σχολεία. Ο κ. Χρίστου κατακεραύνωσε όσους με την ψήφο τους θα υπερψηφίσουν μια τροπολογία που κατατέθηκε κατ’ απαίτηση του παράνομου προέδρου του ψευδοκράτους, εντολοδόχου της Άγκυρας και μαριονέττας του Ερντογάν. Η στάση του πάλαι ποτέ εθνικόφρονος κόμματος της Κύπρου, εξευτελίζει το νομοθετικό σώμα και πλήττει την ελεύθερη λαϊκή βούληση.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, για χάριν «του απέναντι», η πολυφωνία και η δημοκρατία πάνε περίπατο, ακυρώνοντας τον ρόλο του κοινοβουλίου σε θέματα που αφορούν την παιδεία. Δήλωσε επίσης πως η στάση του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ μετά την ψήφιση της τροπολογίας του ΕΛΑΜ, έδωσε την ευκαιρία στον ηγέτη των κατεχομένων να εκμεταλλευτεί το γεγονός και να αποχωρήσει από τις συνομιλίες.

Την μέρα ψήφισης των κανονισμών της Μέσης εκπαίδευσης, οι συνομιλίες βρίσκονταν ήδη ενώπιων ενός αδιεξόδου, αφού η τουρκική πλευρά έθετε στο τραπέζι νέες παράλογες αξιώσεις, όπως η αναγνώριση των τεσσάρων ελευθεριών για τα 80 εκ. τούρκων πολιτών.

Τα δύο μεγάλα κόμματα για να ικανοποιήσουν την κατοχική ηγεσία σπεύδουν να διορθώσουν το «λάθος», προσπαθώντας να μας πείσουν ανεπιτυχώς ότι η πρόταση του ΔΗΣΥ αποτελεί στάση ευθύνης απέναντι στον τόπο και ότι θα αποτελέσει χρήσιμο διαπραγματευτικό εργαλείο.

Ο κ. Χρίστου κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει από τον συνομιλητή του, ως δείγμα καλής θέλησης, να σβήσει μια για πάντα την σημαία της Ντροπής από τον Πενταδάκτυλο και να παραδώσει άμεσα τους δολοφόνους των Ισαάκ και Σολωμού.

«Είναι πλέον ολοφάνερο πως η πρώην εθνικόφρονα παράταξη σε αγαστή συνεργασία με μια αριστερά χωρίς ταυτότητα εθνική ενώνουν τις δυνάμεις τους και με διάφορες μεθοδεύσεις σκοπεύουν να διαγράψουν την ιστορία του λαού μας. Η εντολή για υποταγή άλλωστε έρχεται από πολύ μακρινά κέντρα λήψης αποφάσεων. Μόλις μια βδομάδα μετά την επέτειο της 1ης Απριλίου, δεν έχετε το δικαίωμα να ασελγήσετε στα μνήματα εκείνων που θυσιάστηκαν για να κατέχετε σήμερα εσείς βουλευτικές έδρες» τόνισε ο κ. Χρίστου.

Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στον Αβέρωφ Νεοφύτου και στον Άντρο Κυπριανού: «Άμα ξανανταμώσετε τον αφέντη του βορρά να του μεταφέρετε το μήνυμα: Πως σε αυτή την πλευρά κάποιοι επιμένουν να θυμούνται κατορθώματα παλιά για λεβέντες που χαθήκαν για ΕΝΩΣΗ και ΛΕΥΤΕΡΙΑ. Να του πείτε να θυμάται: Πως αρκεί μονάχα η απόφαση ενός μαθητή, ενός αγρότη, ενός γεωπόνου και ενός οδηγού ταξί για να αλλάξει η Ιστορία και να πάμε απ’ την Αρχή.
Η Κύπρος ήταν, είναι και θα μείνει για πάντα ΕΛΛΗΝΙΚΗ».