Τα Στελέχη, τα Μέλη και οι Φίλοι του Ε.ΛΑ.Μ που καταξιώθηκε από τον Ελληνικό Κυπριακό Λαό να είναι το τέταρτο κατά σειρά Κόμμα στις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές με συνεχή ανοδική τάση, κατηγορούνται από γνωστούς κύκλους και κυρίως το Κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου (ΑΚΕΛ), ότι είναι Εθνικιστές…. Νομίζω ότι η λέξη αυτή έχει παρεξηγηθεί στην Κύπρο. Είναι ΤΙΜΗ σε κάποιον να είναι Εθνικιστής και Πατριώτης. Θα εξηγήσω παρακάτω τι σημαίνει η λέξη Εθνικιστής και τι σημαίνει Εθνικισμός για ένα υπό κατοχή λαό, για να ξεκαθαρίσει μια για πάντα αυτή η προπαγάνδα ενάντια στο Ε.ΛΑ.Μ.

Ο Εθνικισμός θεωρείται ότι αναγνωρίστηκε ως ιδεολογία τον 18ο – 19ο αιώνα . Ο Εθνικισμός έχει κοινά στοιχεία αλλά και διαφορές με τον πατριωτισμό, ενώ είναι αντίθετος με τον διεθνισμό.

Η λέξη Εθνικισμός παράγεται από το επίθετο Εθνικός, το οποίο προέρχεται από το Έθνος, και την παραγωγική κατάληξη – ισμός. Όσον αφορά την λέξη Έθνος, αυτή προσδιορίζει μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, που έχουν κοινή κουλτούρα, τρόπο ζωής, παιδεία, γλώσσα, ίσως θρησκεία και φυσικά ιστορικές μνήμες. Όσον αφορά την παραγωγική κατάληξη -ισμός, μία από τις σημασίες που δίνει στις λέξεις που συνοδεύει, είναι η πιστή ακολουθία συγκεκριμένων κανόνων. Στην προκειμένη περίπτωση των κανόνων του Έθνους, δηλαδή όσων αναφέρονται πιο πάνω, για αυτό  και Εθνικισμός. Συνεπώς από την ετυμολογική ανάλυση προκύπτει πως η λέξη Εθνικισμός σημαίνει την πίστη στα ιδανικά και τις αξίες του Έθνους.

Οι άνθρωποι των διαφόρων εθνών στον κόσμο είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, οι Γερμανοί είναι διαφορετικοί από τους Γάλλους, οι Ισπανοί από τους Πορτογάλους κλπ. Αυτή η πραγματικότητα παράγει εν δυνάμει δικαιώματα και υποχρεώσεις στα μέλη της, μία εκ των οποίων είναι να αγωνιστούν για την εθνική ανεξαρτησία και αυτονομία τους.

Ο Εθνικισμός πρεσβεύει την ιδέα ότι κάθε έθνος πρέπει να κυβερνά τον εαυτό του, ελεύθερο από εξωτερικές επεμβάσεις (αυτοδιάθεση), ότι το έθνος είναι η φυσική και ιδεώδης βάση για μια πολιτεία και ότι το έθνος είναι δικαιωματικά η μόνη πηγή πολιτικής ισχύος (λαϊκή κυριαρχία).

Ο Εθνικισμός στοχεύει στην οικοδόμηση και τη διατήρηση μίας ενιαίας εθνικής ταυτότητας, βασισμένης σε κοινωνικά χαρακτηριστικά όπως η κουλτούρα, η εθνικότητα, η γεωγραφική θέση, η γλώσσα, η πολιτική, η θρησκεία, οι παραδόσεις και η πίστη σε μια κοινή ιστορία. Στοχεύει ακόμα στην προώθηση της εθνικής ενότητας και την αλληλεγγύη.

Κατά συνέπεια, ο Εθνικισμός επιδιώκει τη διατήρηση και ανάπτυξη της παραδοσιακής κουλτούρας ενός έθνους και ενθαρρύνει ακόμα, την υπερηφάνεια για εθνικά επιτεύγματα.

Ο Εθνικισμός τον 18ο αιώνα οδήγησε τους Γάλλους στην Γαλλική επανάσταση με το σύνθημα ελευθερία – ισότητα – αδελφότητα, την Ελλάδα τον 19ο αιώνα να αποτινάξει τον Τουρκικό ζυγό, το 1940 να υψώσουν τις λόγχες κατά των Ιταλών Φασιστών και των Γερμανών Ναζιστών, εμάς του Έλληνες Κύπριους να πολεμήσουμε κατά του Βρετανικού ζυγού το 1955, τους Ισραηλινούς να φτιάξουν κράτος και να το υπερασπίζονται, και φυσικά όλα τα Έθνη που μέσω του Εθνικισμού αποτίναξαν από πάνω τους την επιβολή των πάλαι ποτέ ισχυρών αυτοκρατοριών. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που κάποιοι θέλουν να αλλάξουν το νόημα του Εθνικισμού και να το συνταυτίσουν με κάτι άλλο από αυτό που σημαίνει.

Σήμερα, οι διεθνείς οικονομικές Ελίτ αυτό που επιθυμούν είναι η οικονομική τους εξάπλωση παγκοσμίως. Έτσι ένα κράτος με μία Εθνικιστική κυβέρνηση απλά δεν συμφέρει στα σχέδια της παγκοσμιοποίησης. Όταν το όραμα του διεθνισμού είναι μία παγκόσμια κυβέρνηση που θα ελέγχει όλα τα κράτη και ουσιαστικά σύνορα δεν θα υπάρχουν, πως είναι δυνατόν χώρες όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος που είναι μέρος μίας διεθνιστικής ενώσεως να προωθούν τον Εθνικισμό;

Δεν είναι αρνητικό να είσαι Εθνικιστής. Ειδικά όταν ο Εθνικισμός οδήγησε στην απελευθέρωση του Γένους σου από τον όποιον ξένο ζυγό, ενώ ο Διεθνισμός δεν δήλωσε ΠΟΤΕ παρών για να σε βοηθήσει.

Ο Ίων Δραγούμης δήλωσε τα ακόλουθα: «Ο Εθνικισμός είναι μορφή ενέργειας. Όλοι λοιπόν οι ενεργητικοί άνθρωποι είναι εθνικιστές, είτε το ξέρουν είτε όχι. Ο διεθνισμός είναι στοιχείο θανάτου για το έθνος σου».

Πάντως από την ανάδυση των νέων εθνικιστικών πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη και την γενική αναβίωση του όρου τα τελευταία χρόνια, ο Εθνικισμός φαίνεται να βρίσκεται σε άνοδο. Ο Εθνικισμός είναι ένα πολιτικό κίνημα που έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια διατυπώνοντας ένα μήνυμα περιορισμού της μετανάστευσης, προστατευτισμού έναντι του εμπορίου και ενός ισχυρότερου κράτους αφοσιωμένου στην υπεράσπιση των πολιτών από οποιασδήποτε απειλές.

Για τους πιο πάνω λόγους το Ε.ΛΑ.Μ ονομάζεται Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο. Και απευθύνεται σε ΟΛΟΥΣ τους πολίτες! Οι Ελαμίτες και οι Ελαμίτισες δεν πρέπει να φοβούνται ή να ντρέπονται να δηλώνουν ότι είναι Εθνικιστές, γιατί ακριβώς αγαπούν την πατρίδα τους και στέκονται εμπόδιο σε οποιαδήποτε λύση κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ξεπούλημα των εδαφών της πατρίδας τους. Είναι τιμή και περηφάνεια να δηλώνουν Εθνικιστές, όπως άλλωστε και ολόκληρος ο Κυπριακός λαός έπρεπε να δηλώνει το ίδιο αν θέλει να επιβιώσει σε αυτόν τον τόπο.

Αινείας