Το τι συμβαίνει σε αυτή την χώρα δεν μπορεί να το χωρέσει όχι μόνον ο νους μας, αλλά ούτε εκατό τόμοι βιβλίων (διηγημάτων, μυθιστορημάτων και άλλων μυθευμάτων). Ας με συγχωρέσει ο καλός φίλος, Κορνήλιος Χατζηκώστας, συγγραφεύς του ομώνυμου βιβλίου, αλλά το θεωρούσα ως αδήριτη ανάγκη να χρησιμοποίησω σχετικό λογοπαίγνιο με την μπανανίαν όχι χάριν εντυπωσιασμού, αλλά για να προσδώσω την πραγματική εικόνα γύρω από όσα συμβαίνουν γύρω μας και δη στην πολιτική ζωή του τόπου.

Στο θέμα μας. Οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν και όσο και εάν το κρύβουν κάποιοι η αναζήτηση υποψηφίων συνεχίζεται όχι πάντα με γνώμονα το κοινό καλό, αλλά το καλό των κομμάτων. Να μην ενοχληθεί η κομματική βάση των ψηφοφόρων και να μην μειωθούν τα ποσοστά των δήθεν μεγάλων κομμάτων. Αυτός είναι ο στόχος τους και αυτές είναι οι προοπτικές τους. Τα κόμματα πάνω από την ίδια την πατρίδα, τα κόμματα πάνω από τον λαό, αρκεί τα ποσοστά να παραμείνουν ψηλά και ας η υποψηφιότητα αφήσει στο τέλος της ημέρας κάτι ψηλά…

Δεν θα σταθώ στο άρθρο αυτό για τους υποψήφιους που ήδη γνωρίζουμε, αλλά γενικότερα για την εικόνα που παρουσίαζει η Κυπριακή Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια, όλες αυτές τις δεκαετίες, αλλά και για τους τρόπους χειρισμού για την επίλυση του κυπριακού με λύσεις τύπου Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Είναι ξεκάθαρο, ότι καμία κυβέρνηση δεν είχε το θάρρος να αντιμετωπίσει κατάματα την πραγματικότητα και να μιλήσει για απελευθέρωση με ισχυρισμούς ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο λες και η ΔΔΟ είναι εφικτή. Μετά από τόσες διαπραγματεύσεις το μόνο που μας έμεινε είναι το κόστος των πήγαινε-έλα στις Ελβετίες, τα τραπεζώματα, τα φαγοπότια, οι μισθοί στις διαπραγματευτικές ομάδες και ασφαλώς το συνεχές “δώσε” στην Τουρκοκυπριακή πλευρά, όχι μόνο για να εξισωθεί με την Ελληνοκυπριακή, αλλά και στην ουσία για να καταργήσει ακόμη και την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν είναι υπερβολή ότι με την στάση που διατηρούμε απέναντι στην τουρκοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα τους δίδουμε συνεχώς εξουσίες και παράλληλα για να διατηρήσουμε τον δήθεν διάλογο μαζί τους, έχουμε σταματήσει να υπενθυμίζουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις αλήθειες του 1974. Τώρα, θα μου πείτε εδώ τα απλά δεν μπορούν να συντονίσουν οι Κυβερνώντες θα ασχοληθούν με τα περίπλοκα; Μια κλασική πρόσφατη περίπτωση είναι το γεγονός ότι φεύγουν οι τουρίστες από τις ελεύθερες περιοχές και πάνε οργανωμένα εκδρομή στα κατεχόμενα, τρώνε, πίνουν, τζογάρουν στα καζίνο και δεν βρέθηκε κάποιος να τους σταματήσει, δεν βρέθηκε κάποιος να τους εμποδίσει και να τους πληροφορήσει, διότι εάν το έκαναν ίσως να ενοχλούσαν την διαπραγμάτευση με τον Μουσταφά Ακκιντζί.

Τέλος, εάν αναλογιστεί κανείς τι συμβαίνει γύρω μας με την έλλειψη κοινωνικής και αθλητικής πολιτικής, με την έλλειψη ειδικών σχολείων για παιδιά με ειδικές ικανότητες, την έλλειψη στρατηγικής και οράματος στην παιδεία, αλλά και μιας σειράς τακτικών κινήσεων ως μέρος μιας ενιαίας στρατηγικής για απασχόληση των νέων μας και προώθηση ακόμη και του πρωτογενούς τομέα τότε θα αντιληφθεί ο καθένας από εμάς ότι τα δήθεν μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν αυτό τον τόπο όχι μόνο απέτυχαν σε όλα, αλλά δεν πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να κυβερνήσουν ξανά.

Μόνη και ξεκάθαρη επιλογή το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ