Την πρόταση του για διεξαγωγή συνόδου στην Γενεύη στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προκειμένου να επιτευχτεί πρόοδος στο Κυπριακό προέταξε στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου.  

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι κατά τη διάρκεια της του δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσει για τη στάση της τουρκο”κυπριακής” πλευράς στις συνομιλίες, τον διορισμό Αϊντα και να γίνει ανταλλαγή απόψεων.

Προσθέτοντας στη συνέχεια ότι, η τουρκο”κυπριακή” πλευρά πρότεινε όπως γίνει μια σύνοδος στην Γενεύη, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και πως σε αυτή τη Σύνοδο είναι δυνατό να γίνουν κάποια βήματα. Ωστόσο, συνέχισε, δεν ορίστηκε ημερομηνία, αλλά λέχθηκε ότι μία τέτοια σύνοδος είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

Αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν και είπε ότι είναι πολύ καλός γνώστης του Κυπριακού.

Ενώ πρόσθεσε ακόμη ότι, παρακάθισε σε δείπνο μαζί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο τους δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν το Κυπριακό κάτι το οποίο έγινε και πάλι κατά την διάρκεια δείπνου με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαφές και οι δύο πολύ εποικοδομητικές με αντικείμενο το Κυπριακό, τις συνομιλίες και το μέλλον.

Απαντώντας σε ερώτηση για την σύνοδο στη Γενεύη, υπενθύμισε ότι ήταν μία πρόταση δική του επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι, μετά που ο οδικός χάρτης έγινε πιο ξεκάθαρος με τη δήλωση που έγινε μετά την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, είναι εκτίμησή του ότι χρειάζεται μία σύνοδος στην παρουσία και του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, μετά από μερικές ακόμα συναντήσεις μεταξύ του ιδίου και του Νίκου Ανανστασιάδη.

Πρόσθεσε δε, ότι κατά την πραγματοποίηση μίας συνόδου στην παρουσία του ιδίου του Μπαν Κι Μουν αυτός θα ακούσει τις απόψεις και των δυο πλευρών και μετά θα εκφράσει τις δικές του.

Τέλος, ο κατοχικός ηγέτης είπε ακόμα ότι ανέφερε στον Έσπεν Μπαρθ Άϊντα ότι η τουρκο”κυπριακή” πλευρά είναι ανοικτή στις προτάσεις του, τις οποίες όμως δεν πρέπει να καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά δια της διπλωματίας του “πήγαινε έλα”.

Από την άλλη, συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Halid Bin Muhammed El-Atiyye, είχε στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται για επαφές ο λεγόμενος “υπουργός εξωτερικών”, Οζντίλ Ναμί, στον οποίο απηύθυνε έκκληση για προώθηση επενδύσεων από επιχειρηματίες στα κατεχόμενα.Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκο”κυπριακό” Τύπο, ο Οζντίλ Ναμί ενημέρωσε τον Υπουργό του Κατάρ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και είπε ότι η λύση θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Ο  El-Atiyye, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του στους Τουρκο”κύπριους” και ανέφερε ότι είναι σημαντική η ενότητα του μουσουλμανικού κόσμου.